Акценти Бургас Към рубрика

ЕСЕННО МОРЕ С ИЗКУСТВОИ в есенните дни Бургас ни дава една нова причина да погледнем отново към морето. Между 9 и 14 октомври разнообразни локации из града ще приютят събития от програмата на пилотното издание на фестивала “Порт Прим Арт” под патронажа на Цветана Манева. Актрисата ще видим не само на живо, но и като главен персонаж във филма за нея “Парчета живот” на Георги Тошев, чиято премиера ще открие 6-дневната смесица от литература, кино, музика, театър, живопис, графика и скулптура. Тя ще участва и в радиотеатъра “Името, твоето име” на сценариста Силвия Чолева и режисьора Снежина Колева. Филмовата тематика ще продължи с амалгамата от кинокритика и дегустация на вино с Веселин Савов, прожекцията на друг филм от Георги Тошев - “Кристо в Япония”, както и изложбата на римски гладиаторски шлемове, дело на Ернст Бърдаров и Лилия Колева-Бърдарова, част от реквизита на киностудия “Бояна”.


илюстрация: Борис Праматаров

Ще можем да видим и графики и авторски книги на Борис Праматаров, достигнал с творбите си не само до множество български и чуждестранни галерии и фестивали, но и до изданията New York Times и De Standaard. Ако сте по-поетично настроени, не пропускайте представянията на поетите Васил Балев, Иво Рафаилов, поетесите Белослава Димитрова, Йорданка Белева. Интересна ще е и постановката театрална постановка "Всичко или нищо" на режисьора Лиза Шопова с Христо Шопов, Лилия Маравиля и Ирини Жамбонас. Повечето събития са с вход свободен, а някои от събраните входни такси ще бъдат дарени за благотворителна кауза. Цялата програма на "Порт Прим Арт Фест", чийто творчески директор е художника Стефан Божков, може да бъде намерена на специално създадения сайт на фестивала.

ПРОГРАМА

9 октомври

Началото на тазгодишното пилотното издание на Фестивала е на 9 октомври, понеделник, с представяне на филма „Парчета живот“ на Георги Тошев за патрона на фестивала - Цветана Манева. Премиерата за Бургас ще се проведе в Магазия 1 с начало 18:00 часа. Входът е свободен.

На същия ден, от 20:00 часа, в Гранд Хотел и СПА Приморец ще стартира "Кино и вино" с Веселин Савов. Събитието е интригуваща амалгама от кинокритика за актуални ленти, подплатена с кореспондираща винена дегустация. Темата, която г-н Савов е подбрал, е творчеството на Франсис Форд Копола и по-конкретно популярната му трилогия „Кръстникът“. Великият режисьор е и отявлен ценител на добрите вина, който притежава собствена винарна в Напа Вали, Калифорния, САЩ. Входът е срещу куверт.

 
10 октомври

На 10 октомври (вторник) от 17:00 часа в Магазия 1 на Морска гара, ще бъде открита изложба на римски гладиаторски шлемове. Тя е дело на скулпторът Васко Ернст Бърдаров и дизайнера Лилия Колева-Бърдарова от Бърд-АРТ студио, които работят в тясно сътрудничество с киностудия „Бояна“ и създават реквизит, костюми, прототипи, декори за филмови продукции, сред които са „Легендата за Херкулес“, „300: Възходът на една империя“, „Конан Варварина“ и други.Входът на изложението е свободен.

Час по-късно, в 18:00 часа, в Културен център "Морско казино", Бургас, ще се състои премиерата на филма на Георги Тошев "Кристо в Япония". Входът е свободен.

 
11 октомври

На 11 октомври, сряда, от 17:30 часа в Експозиционен център Флора, ще се проведе литературно и творческо представяне на двама родни автори - поетът Васил Балев, който ще представи своята книга “Стихотворения“ от 2014 г. и поетесата и журналистка Белослава Димитрова снейната стихосбирка „Дивата природа“ 2014 г. Входът е свободен. Двамата млади поети ще представи поетесата, журналист и сценарист Силвия Чолева.

От 20:00 часа, същия ден, в Гранд Хотел и СПА Приморец, ще се излъчи радиотеатърът на сценариста Силвия Чолева и режисьора Снежина Колева „Името, твоето име”, в изпълнение на Цветана Манева. Входната такса от 20 лева на човек, ще бъде дарена на ЗОНТА клуб Бургас за проекта им "Да подкрепим таланта".

 
12 октомври

12 октомври, четвъртък, от 17:00 часа в Експозиционен център Флора, ще се проведе литературно и творческо представяне на други двама родни изключителни автори - поета Иво Рафаилов с „Изброими изкушения“ от 2013г. и поетесата Йорданка Белева със стихосбирката „Пропуснатият момент“ от 2017г. Двамата автори ще представи поетесата, журналист и сценарист Силвия Чолева.

Ще бъде представена изложба на графики и авторски книги на визуалния артист, автор на арт книги и анимационен филм Борис Праматаров, отдавна популярен и носител на награди и отвъд пределите на България. Негови творби са публикувани в Ню Йорк Таймс и Де Стандарт (Белгия). Входът за изложбата е свободен.

 
13 октомври

В петък 13 октомври в зала НХК бургаската публика ще има възможността да се наслади на блестящата театрална постановка "Всичко или нищо" на режисьора Лиза Шопова. Представлението с начало 19:00 часа, е с участието на Христо Шопов, Лилия Маравиля и Ирини Жамбонас. Вход с билети.

14 октомври

Финалният ден на Порт Прим Арт Фест е събота, 14 октомври. От 15:00 часа в Гранд Хотел и СПА Приморец, Мария Касимова-Моасе ще представи книгата си "Близки срещи със смесени чувства". На Морска гара, Магазия 1, от 18:00 часа ще бъде открита обща изложба на родните бележити творци Камен Старчев, Георги Миленов, Наталия Абаева, Атанас Гаджев, Моника Попова, Долорес Дилова, Валери Чакалов, Стефан Божков. Отново там, ще стартира и прожекция Видео Арт на избрани късометражни филми на автори от цял свят, с куратор Георги Кръстев. И за трите събития входът е свободен.Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н