Акценти Бургас Към рубрика

ИЗКУСТВО В БАСЕЙНСпоред определение на Европейската фестивална асоциация: „Фестивалът е предимно празнично събитие, обединена програма от художествени изпълнения, която надхвърля качествата на всекидневното програмиране, за да постигне ниво на изключителна празничност на определено място.“ Когато мястото е край морето, където творци и любители се събират, за да споделят вдъхновението и любовта си към водата, рязко излизаме от делника и се нагласяме на празнични вълни. 
Първото издание на Фестивала за съвременно изкуство „ВОДА“ ще ни “залее” през септември в Бургас, благодарение на Сдружение „Танц БГ“ - Танцова компания „Дюн” и Младежки културен център. Тематична е локацията на събитието – плувен басейн, изпразнен от водата си. Вместо нея пространството ще се изпълни с изкуство на автори от Латвия, Молдова, Южна Корея и България. Те ще „плуват“ във всякакви стилове на съвременното изкуство – фотография, инсталации, видео арт, музика, танц и движенчески пърформънс.За тези, които не искат да скачат в празния басейн, ще има интересни предложения и в разположените около него помещения: стрелбище, котелно помещение, сауна и други. Водата ще достигне до публиката като вълни с „Морските звуци“ на Александър Евтимов – Шаманчето, вдъхновени и създадени специално за събитието. Мирян Колев ще представи своя проект E.U.E.R.P.I. или музика в най-чист вид.Авторският проект „ГОЛЕМ“ с режисьор Анна Данкова интерпретира вечния блян по рай около цикъла „пустота – консумиране – замърсяване“. Един надуваем дюшек, три женски фигури, още и още дъвка и безброй епидемични въпроси, които ще отекнат във фестивалния басейн.
Танцовият спектакъл „МЕЙНСТРИЙМ“ с хореограф Марион Дарова ще увлече публиката си във водовъртежа на човешкото безсмислие. Инерция ли е човешкото съществуване или то има някакъв смисъл, дълбоко откровение, което ни озарява само за миг и ни изоставя? Вечно жадни. В своята „Невъзможност в най-чист вид“ ще ни потопят и танцьорите от АТОМ Театър.
В празния басейн ще скочат и чуждестранни изпълнители - Ilze Zirina /Латвия/ и Компания „Voices” /Молдова/ в съучастие с Компания „Дюн” ще представят BULATMOL. Jung In Lee идва от Южна Корея със своето танцово соло „БЕЗ ИМЕ“, вдъхновено от роман на японския писател Харуки Мураками. Александра Сошникова и Сергей Головнеа от Молдова ще изпълнят импровизацията „Близост“, която надгражда върху хореография, вдъхновена от онези ежедневни движения, често възприемани като даденост.Фестивалът ще представи съвременното изкуство и като форма на протест. С НЕОН – бурлеск пърформанс на Колектив ГАРАЖ, ще „вакуумираме“ телата в „полето на празнуване“. Революция ще се разрази и в „Денят на победата“ – танцов спектакъл на Б brain С store П project и носител на наградата на публиката Jardin d'Europe от Международния фестивал за съвременен танц ImPulstanz-Vienna.

Програмата на Фестивала обещава да даде силен тласък на съвременното изкуство на родна сцена. А когато тя е празен басейн, има достатъчно пространство, което да напълним със смисъл, вдъхновение и творческо откровение. Да пожелаем успех на събитието и да се потопим във ВОДА.Повече за събитието можете да научите във Фейсбук страницата: WATER-contemporary art festival.
 

КОГА: 8-10 Септември

КЪДЕ: Плувен басейн, Младежки Културен Център - Бургас


 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н