Акценти Бургас Към рубрика

"КЕЙ" ли си?В Бургас известните пешеходни маршрути вървят по главните улици и обикновено водят до Морската градина и плажа. За мнозина морето е основно това - пясък, бански и чадъри. Често забравят обаче, че тази огромна синя стихия е много повече.

“Кей” е проект, който иска да ни държи физически на брега, но да отпрати мислите ни дълбоко в синьото - към другото много по-значимо разбиране за морето като препитание, като професия, като живот. Като мечта, но и като спомен. Прави го деликатно и безмълвно в една от глухите малки павирани улички в сърцето на града, където човешкият поток е много по-рехав, но пък автентичен - защото е на крачка от пристанището, Клуба на моряка, Синдиката на моряците, както и сградата на бившата централа на Български морски флот и "Морфлот".

Кеят в случая е театрална фантазия, която използва витрината на студиото на авторите Мара Ибришимова, Ирослав Петков и Калина Георгиева на ул. “Момина сълза” No5 като сцена, рамка и екран на една романтична инсталация. Нейната сила изплува с настъпването на вечерта.

Основните действащи “лица” са автентичен капитански стол и стар корабен фенер, две гребла, лампа и дебело корабно въже. А фонът е способен да докара на зрителя морска болест, но не същинска, а някаква нейна носталгична вариация. Защото зад този “Кей” бушува не море, а истински океан и разлюлява мислите, подобно на хипноза, от която потъваш в собствени вълни от спомени и блянове едновременно. Така, както морето умее да отмива излишното и да облива същественото.

Автори на проекта са сценографът Мара Ибришимова, актьорът и театрален режисьор Ирослав Петков и фотографът Калина Георгиева. Техният “Кей” се открива на 25 юни, когато е и Международният ден на моряка. Ще имаме възможност да се спираме на него в продължение на две седмици и само можем да завиждаме на случайните минувачи, за които това преживяване ще е напълно неочаквана изненада и малък тест за способността ни да мечтаем с море в уравнението.

КОГА: 25 юни - 9 юли
КЪДЕ: Витрина на ул. "Момина сълза" 5, Бургас

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н