Акценти Бургас Към рубрика

С КНИГА НА ПЛАЖА
Книгите и морето ни очакват с ново лятно рандеву в Бургас. За трета поредна година в Експозиционен център „Флора“ ще се съберат едни от най-новите литературни заглавия, които ще превърнат престоя на плажа в приключение или съвършена почивка. В периода между 19 и 23 юли 14 водещи издателства ще имат възможността да представят популярни автори и заглавия от различни литературни жанрове.


Тази година изложението придобива фестивален характер и разгръща богата съпътстваща програма. Посетителите ще преживеят вълнуващи срещи с популярни български и чуждестранни автори. 
"С книга на плажа" ще задоволи любителите на приключенски разкази и романи, на заплетени трилъри и криминалета, на вълшебни приказки и лирически творби. Световната и литературна класика и художествена литература ще присъства на български, но и на оригиналните ѝ езици като адаптирани двуезични издания. 

Лице на дните от изложението "С книга на плажа" ще бъде литературният критик Митко Новков, който ще представи някои от авторите. Издателствата също ще представят своя собствена програма.

 

Ето и пълната програма на изложение „С книга на плажа“:

 

19 ЮЛИ, СРЯДА

                                                    

17:30 ч. / Светлозар Жеков - представяне на книгите: „Езотерично Християнство“ и „Богомислтвото – светлината на бездната“

Светлозар Жеков обича страстно историята, литературата, живописта, музиката и туризма. Автор е на книгата „Богомилството – светлината на бездната“.

 

19:00 ч. / Милен Русков – „Чамкория“

Един човeк по cилaтa нa пpофecиятa cи ce окaзвa въвлeчeн в някои от нaй-мpaчнитe тaйни нa cвоeто вpeмe. Товa ca 1920-тe години, когaто в Бългapия въpви боpбa мeжду двe голeми конcпиpaтивни воeнно-политичecки гpупиpовки - BMPО, воeнния cъюз и дeмокpaтичecкия cговоp, a от дpугa cтpaнa e eдинният фpонт нa комуниcти, зeмeдeлци и aнapxиcти. Той можe дa оцeни доcтa обeктивно двeтe гpупиpовки и познaвa нaй-дълбокитe им тaйни. Той e cъвceм обикновeн човeк - шофьоp нa тaкcи и поcлe нa омнибуc от Cофия до Чaмкоpия. Pомaнът paзкaзвa зa битовaтa култуpa от 20-тe години и cъживявa много вълнувaщa и нeобикновeнa иcтоpия.

 

20 ЮЛИ, ЧЕТВЪРТЪК

17:30 ч. / Йордан Радичков - „Игра на гъски“

"Игра на гъски" сборник на внука на Йордан Радичков. Разказите отново представят различни гласове и търсения на автора между абсурда, гротеската, социалната реалност и историческото минало.

 

19.00 ч. / Кристофър Бъкстон – представяне на романите, преведени на български

Кристофър Бъкстон е преподавател по медии и комуникации в колежа в Брейнтрий, Англия. С пристигането си в България през 1977 г. Кристофър Бъкстон се влюбва в страната, нейната история и култура. Тук намира и своята съпруга - Ани. Именно България е вдъхновение и основна тема на книгите му.

21 ЮЛИ, ПЕТЪК


17.30 ч. / 
Христо Буковски – представяне на романи

Христо Буковски е дипломант на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Повечето му публикации в централния печат са по теми от българската история, християнския духовен живот на българите и обредността в мистичната народна практика. Автор е и на романите „Буенец за братовчеди“, „Да пукне вещерът, горкият“, „Чия игра играхте, Оббов“, „Версия кивот“, „Обсебени“ и др.

 

19:00 ч. / Златина Бахова – „Огледало за сънища“

Златина Бахова е един от финалистите в телевизионното предаване "Ръкописът".
В романа „Огледало за сънища “ се смесват фантазия и реалност, спомени и сънища, фолклор и митология, пътешествия във времето и пространството, довели до разкриването на две жестоки убийства.

 

22 ЮЛИ, СЪБОТА


10:30 ч. / 
Мая Бочева - „Кой светна луната“, представяне на детска книга

След дълго-годишен труд, в края на 2015 г. Мая и TAT Creative пускат „Кой светна луната?“ като мобилно приложение за iOS и Android. За разлика от други приложения-игри за деца, „Кой светна луната?“ е напълно интерактивно и действието никога не се развива от само себе си, а само с помощта на детето. С авторска музика, майсторска анимация и професионален актьорски екип, от приложение-игра „Кой светна луната?“ се превръща в пълнокръвен, вълнуващ и автентичен приказен свят.


16:00 ч. / 
Мая Бочева - „Как се казва тази книга?“, представяне на детска книга и работичлничка за изработване на книжки

"Как се казва тази книга?" е въпросът, който всеки един сдобил се с книгата ще се опита да открие изигравайки една от многото игри в нея. Да, това не е обикновенна приказка! В нея са преплетени различни обучителни игри и така ученето е в ествествената си среда - под формата на детското любопитство! Задачките и въпросите са втъкани в различни загадки, така както е и в самият живот.

                                                        

18:30 ч. / Надя Захариева - „Чудо“

НАДЯ ЗАХАРИЕВА завършва международни икономически отношения в УНСС – София. Нейни разкази са публикувани в сайта WhyBulgaria, в списанията „Granta България” и „Vagabond”. Автор е на книгата Чат@разкази (2005).

 

20:00 ч. / Концерт за Две Марии и едно пиано

Двете Марии са известни и от съвместния им проект, посветен на филмовата музика -- „Музикални метафори”, но „Концерт за две Марии и едно пиано” представлява уникален микс между класическа музика - майсторски клавирни изпълнения, пеене, танци и stand up comedy. Програмата, която постоянно се променя, включва бърз преход от Бетовен до Бийбър и обратно, във виртуозното изпълнение на Мария Каракушева (пиано) и Мария Силвестър (вокал, танци и разсъждения върху любовта, концертната дейност, живота, вселената и всичко останало).

 Мария Каракушева, една от най-интересните млади български изпълнители и композитори (позната и с проектите си Classic In The House, Classic In The Jazz и Grace On Air), е включила и авторски произведения в концерта, чието второ подзаглавие е „Две Марии и нищо непорочно”. Силвестър, която е известна най-вече с невероятните си импровизации по зададена тема, е убедена, че всеки път концертът ще е напълно различен и единственото, което няма да се променя са двете Марии.

Събитието е с вход, билети ще намерите на място.

 

23 ЮЛИ, НЕДЕЛЯ

                                                   

10:30 ч. / Гергана Дечева - „Къщата на светулките“       

Гергана Дечева е завършила английска гимназия в Бургас, английска филология с бакалавърска степен английска и американска литература в СУ „Климент Охридски“, журналистка в Уестминстърския университет в Лондон. Работила е като преводач и преподавател по английски в Кипър, Малта, Англия и сега в Австрия, но в момента превежда само художествена литература и преподава английски. Превела е 52 книги през последните 6 години.   

 

17:30 ч. / Проф.Евгений Сачев - лекция на тема: „Древните българи са в основата на човешката цивилизация“.

Евгени Сачев е единственият в България професор по културно наследство и национална сигурност. Има повече от 200 научни публикации и десетки книги.

 

19:30 ч. / Недялко Славов - „Камбана“

Новият роман на Недялко Славов - „Камбаната“, носи изключителен емоционален и социален заряд. Зареден с напрежение и контрастите на съвременния живот. Обезлюдените села, опустошените села и техните беззащитни обитатели, жестоките картини на насилие и погроми, поруганите храмове.

КОГА: 19 и 23 юли
КЪДЕ: Експозиционен център Флора, Бургас


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н