Акценти Бургас Към рубрика

КРАСИВ УМ, "ПЛАНЕТУМ"Бургас вече има своята нова, интересна, любопитна, научна атракция за деца, която ще успее да впечатли и възрастните. Научният център “ПланетУм” отвори врати в сградата на Морска гара в предпоследния ден на октомври и макар и в по-малък брой ще посреща с радост всички малки и големи откриватели, жадни за знание. Там по забавен начин и в експериментална среда деца и родители ще откриват отговори на сложни въпроси и любопитни факти от областта на точните науки, технологиите, подводната археология и астрономията.В “ПланетУм” ще откриете три експозиционни зони и 20 образователни инсталации. Голямото човешко пътешествие във времето е представено в три експозиционни зони - "Иновации", "Енергия" и "Откривателство", в които инженерните и природни науки стават по-привлекателни и разбираеми. Двадесетте образователни инсталации имат за цел да разкрият на посетителите необятния и интересен свят на точните науки, като всяка от тях носи отделно научно съдържание и ще провокира и малки, и големи да изпитат своите знания и умения. СТЕМ зоната (Science - Technology - Engineering - Mathematics) пък ще предоставя възможност за изнесени уроци по физика, химия и различни експерименти.
Най-малките откриватели могат да се превърнат в капитани на подводница в зона за активна игра, която пресъздава морско дъно с много риби и корали. Там те могат да чуят гласовете на птиците чрез една от инсталациите, или собственоръчно да създадат водовъртеж, подобно на прочутия Маелстрьом.Центърът отваря в 10 часа и ще работи до 18:30 ч. В зимния период почивни ще са дните понеделник и вторник.

Достъпът в Научния център ще е контролиран, за да не се запълва с посетители повече от 30 % от капацитета му. На входа/изхода има дезинфектант, вътре може да се влиза само с маска. Всеки ден в "ПланетУм" ще се извършва двуразова дезинфекция - от 13:30 до 14 часа, когато няма да се допускат посетители, както и и след 18:30 ч., тоест след края на работния ден.

Партньори в изпълнението на проекта са Министерство на енергетиката и специално зам.-министър Жечо Станков, ДППИ, Пристанище Бургас и “Музейко".

Работно време: 10 - 18:30 ч. 

Почивни дни: понеделник и вторник

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н