Акценти Бургас Към рубрика

НИКУЛДЕН ПО БУРГАСКИ


фотограф: Георги Величков

Декември безспорно е най-празничният месец от годината. А какво по-добро начало за предколедните тържества от празник на брега на морето. На Никулден честваме покровителя на моряци и рибари Свети Никола и празника на град Бургас.

Никулденската програма, организирана от Община Бургас, ще е пищна, разнообразна и много музикална. Традиционният концерт на площад „Тройката“ ще зарадва бургазлии с участието на Владимир Ампов - Графа, Тони Димитрова, младите таланти от НУМСИ „Панчо Владигеров“, ПФА „Странджа“, хор „Милка Стоева“, Клуб по спортни танци „Бургас 75“ и Бургаски духов оркестър. Празничното настроение ще проникне из всички кътчета на града, а в ж.к. „Меден Рудник“ ще има специални събития по повода.

Друго пространство, където ще витае артистичен и празничен дух, е градинката до Часовника. Всеки ще има възможност да се потопи в „море“ от изкуство, като се качи на някоя от акостиралите рибарски лодки. В една от тях ще видим как се връзват морски възли, в друга ще можем да вземем книга с автограф от бургаски писател. Корабни платна ще бъдат опънати над сцена за танци и театър. А в импровизирана рибарска мрежа ще бъдат уловени празничните пожелания на бургазлии.


„Завръщане в Бургас“

Освен в отворените градски пространства, празникът ще влезе и в изложбената зала на Културен център „Морско Казино“, където ще може да разгледате експозицията „Завръщане в Бургас“. Една разходка в миналото - из Бургас от началото на 20-ти век, надникване в сградата на старата община, в дрехарницата, среща с видни бургазлии и с любопитни градски истории, като например откъде е преминавал влакът „Анхиало експрес“. На Никулден изложбата ще е отворена за свободно посещение, а през останалото време до 26 януари, 2018 г. – на разположение с вход за всеки, който иска да я разгледа.

Община Бургас и кметът на града Димитър Николов отправят и една специална покана по повод предстоящия празник към всеки, който носи името на Св. Николай - да се включи в традиционната вече обща снимка, която да запечата на лента празничния ден в архивите на града. 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н