Акценти Бургас Към рубрика

Театър в кутия из библиотеката

 


Да разкажеш голяма история в малка кутия, която да влезе в ролята на сцена — това ще покажат артисти от два континента, които ще гостуват в рамките на първия международен фестивал на театралната миниатюра “Театроскоп”, който ще се проведе в Гранд хотел София на 15 и 16 юни, след което ще гостува на регионална библиотека “П. К. Яворов” в Бургас на 18 и 19 юни.
 
Режисьорът Мария Банова, която стои зад обичани детски спектакли на Театър Art Land като “Писмо до дядо Коледа” и от години посвещава малките зрители в магията на ръчно изработените кукли с творчески си ателиета, споделя, че фестивалът ще представи техниката Caja Lambe, Lambe, или какво представлява театърът в кутия. “Това е импресия, театрална ситуация или история, представена в малка сценична кутия, с малки кукли и предмети, съпроводени от музика, осветление и други сценични ефекти. Всяко представление е за един зрител и е с продължителност от 3 до 5 минути.“
 
Сред гостите на “Театроскоп“ са актьори от Лима, Барселона, Копенхаген, Бургас и София. В рамките на всеки от фестивалните дни те ще представят по 8 миниатюри в кутии с различни теми, а достъпът до събитията ще се случва на кръгъл час — от 17 до 21 часа, с цена на билета от 13 лв. за един мини спектакъл или 60 лв. за всичките кутии. Препоръчително е да предвидите поне 30 минути, за да се насладите максимално на преживяването, след като изберете начален час. И ако местата са ограничени и до 25-30 души на час, то за възрастта граници няма и организаторите обещават да е интересно за всички от 6 до 106 години.


Една от читалните на регионална библиотека "П.К. Яворов" / Снимка: Анастасия Асенова

В Бургас билети ще се продават в регионалната библиотека, едно прекрасно място не само за различни културни събития, но и за истинска наслада от четенето. Ако все още не сте попадали там, може да откриете страхотни възможности за събуждане на читателя в децата със специално оформената детска библиотека, която предлага безплатни читателски карти за всички до 12 години и е проектирана така, че малчуганите да не искат да си тръгват, докато се излежават в меките кътове или се крият в създадения като замък ъгъл за четене.


Една от читалните на регионална библиотека "П.К. Яворов" / Снимка: Анастасия Асенова
В читалните на горните етажи пък може да откриете истински уют и бягство от шума на града за работа, проучване или просто заравяне в книги, a приятната изненада е, че почти всеки ден там тиха компания сред стелажите от книги правят множество ученици, които пишат домашни, ползват учебници или търсят материали по дадена тема. Библиотеката разполага и с помещения за работа, конференции, обучения по STEM, представяния на книги, книжарница, кафене с добри опции за хапване, както и широк и спокоен детски кът, скрит във вътрешния двор, но в същото време е в сърцето на града.
 
КОГА: 18 и 19 юни
КЪДЕ: Регионална библиотека “П.К.Яяоров", Бургас  

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н