Акценти Към рубрика

Бургаското кинопристанище

 

Очаква ни странно и по-различно лято, в което пътешествията и мечтите по далечни дестинации ще трябва да бъдат променени. Затова пък киното е винаги насреща да бъде спасителна лодка в това предизвикателство. За пета година Burgas International Film Festival ще е “кинопристанището” в Бургас, от което ще потегляме към различни хоризонти.

В своето полуюбилейно издание от 18 до 25 юли той ще ни срещне с интересни заглавия от черноморския регион и света. Към екипа на организаторите тази година се присъединява турският режисьор Илкер Савашкурт, а в разгара на подготовката вече има предвидени няколко премиерни за България заглавия, които ще очакваме да гледаме заедно под звездите.

Сред тях са азербейджанско-немската продукция „Край на сезон“ (End of Season) на Елмар Иманов, който спечели наградата за дебют на фестивала в Ротердам, както и мексиканският “Вълците” (Los Lobos, Мексико) на режисьора Самуел Киши, който спечели награда Generation Kplus на Берлинале. В късометражната програма хоризонтите пък достигат до китайско-австралийския филм “Лаура”, който прави естетически преход както между Изтока и Запада, така и между литературата и киното. Сред българските премиери ще са късометражният „Свещеникът“ на Борислав Колев и “Среща” на Мартин Илиев.Съпътстващата програма за пръв път ще има специална късометражна селекция, свързана със скейт културата, подготвена от френския фестивал Tous Courts. Ще бъдат представени и къси филми, посветени на съвременното танцово изкуство. Тази година е помислено и за по-малките зрители между 7 и 11 години, за които ще има специална анимационна програма. Отново ще има и уъркшопове, сред които „Кинотехники във фотографията“ с водещи Иван Григоров, основател на Artezz Studio. Всички събития ще се проведат в открити пространства, съгласно препоръките на Министерство на здравеопазването.

 

КОГА: 18-25 ЮЛИ
КЪДЕ: ОТКРИТА СЦЕНА “ОХЛЮВА”, БУРГАС


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н