Акценти Към рубрика

Чудеса от театърГигантични черни дупки, синтетични безсмъртни хора и праисторически зверове ще са част от първото издание на международния фестивал за наука и изкуство 
“Театър на чудесата”, който пристига в София от 10 до 12 септември и е първото гостуване в България на европейската фестивална платформа CURIOUS, в която учени и артисти работят заедно. Клуб “Терминал 1” ще е домакин на 3 премиерни интердисциплинарни лекционни пърформанси, а “Сцена Дерида” - на три представления на научна тема, които ще потопят зрителите в необятните вселени на науката и изкуството и техните пресечни точки. Темите в тях са всеобхватни - от опитомяването на древни зверове през пречупването на космическите граници до търсенето на разковничето за нашето безсмъртие. Всяка от тях може да е едновременно чуден художествен сюжет, но и авангардна научна разработка. “Ритъмът в сърцето на Галактиката” например ще ни отведе в сърцето на Млечния път, където се намира свръхмасивна черна дупка - истинско космическочудовище с размер на милиони Слънца. Какво прави тя там и какво представляват активните галактични ядраОтговорът ще открием заедно с астрофизикаВладимир Божилов, музикантката Анна Бочева и импро-режисьорът Живко Джуранов. В “Звярът” режисьорът Стефан Прохоров заедно с палеозоолога Надежда Карастоянова и актрисата Деница Зафирова ще ни върне 13 хиляди години назад във времето, когато човекът за пръв път опитомява животни и ще ни накара да се замислим как тази способност е променила завинаги хода на нашето развитие.Изкуствени човешки органи, които заменят природните оригинали; майкикоито раждатчрез синтетични органи; безсмъртни хора - всичко това звучи като фантастика, но тя сякаш чука на вратата на реалността и е водеща тема в “Синтетичният човек – мечтакошмар, реалност?”, в който ще се срещнем с ученияи предприемач Спас Керимов, видео-артиста Никола Налбантов и режисьора Димитър Узунов.


 

На сцената на“Дерида” пък ще можем да видим моноспектакъла на италианеца Андреа Брунело “Принципът на неопределеността”, който потапя публиката в някои от най-загадъчните концепции на квантовата физика като Котката на Шрьодингер. С “Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?” авторъти режисьор Димитър Узунов ще ни отведе на приключение в търсене на тайните на креативността на най-великия учен навсички времена, а театралната лекция “Изчислителната красота на природата” се рови в изчислителната същност на природата и уникалното взаимодействие на множеството различни и смайващи форми на живот.

Билети за “Театър на чудесата” се предлагат на цени от 69, 39 или 15 лв. в сайта на “Арте Урбана”, както и на касите на двете локации преди началото на всяко представление.

КОГА: 10 - 12 септември
КЪДЕ: КЛуб “Терминал 1”, Сцена “Дерида”


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н