Акценти Към рубрика

ДАТСКО СИЯНИЕПредстоящото издание на платформата за скандинавска музика Nordic Soundscapes  ще обърне специално внимание на една от най-щастливите страни в света, а именно кралството на Дания. Страната на Хамлет, Андерсеновите приказки, LEGO, Ларс Фон триер, с вълнуваща история и разцъфваща култура, е дом и на някои от водещите фигури на съвременната музикална сцена, като сред най-познатите имена се нареждат MØ, Anders Trentemøller и Kasper Bjørke. Събитието ще се проведе на 15 февруари в TELL ME и се организира с помощта на Датското Посолство в България. 
По случая имахме удоволствието да си поговорим с Негово Превъзходителство г-н Сьорен Якобсен, посланик на Дания в България. Житейският му път минава през далечен Китай, където два пъти е работил в датската мисия, като втория път е бил заместник-ръководител на мисията, също така е бил и заместник-ръководител на мисията в Турция за един мандат. Преди да дойде в България е бил Ръководител на отдела по политическите въпроси в Кабул и Старши граждански представител в Хелманд, Афганистан. Работи повече от 20 години за Министерство на външните работи на Дания. Женен е, има три деца и живее в София със съпругата си и с най-малката си дъщеря.


фотограф: Георги Величков / fotozona.bg

Какво знаехте за България преди да пристигнететук и кое Ви впечатли първоначално?
Мислех, че знам много, когато ме назначиха за посланик.Веднъж през 1987 г. минах през България на път за Гърция, и след това я посетих веднъж преди назначаването ми като посланик.
Това, което знаех за България е, че е бивша членка на бившия Съветски съюз, също знаех, че впоследствие се е развила много, а сега е държава със стабилен икономически растеж. Също, че България е държава с желание да допринася за сътрудничеството в ЕС и полага много усилия за това.
Естествено всичко това е вярно, а след като се преместих тук, открих много повече. Сложността на българската външна политика беше нова за мен по отношение на фокуса върху Западните Балкани. Не бих казал, че бях изненадан, но въпросите как и защо е от значение толкова ми се изясниха от позицията ми на посланик.
 
Какво според вас е общото между българите и датчаните?
България и Дания са сравнително малки държави, и този факт влияе пряко на начина, по който стоим на международно ниво. Разбира се, политически, но и не само. Смятам, че реалността да бъдеш малка страна е нещо, което ние обща черта.
Освен това и българите, и датчаните ценят природата си и умеят да се й наслаждават.
 
 
фотограф: Георги Величков / fotozona.bg

А най-големите им разлики?
Смятам, че една от основните разлики е, че в Дания гражданите са много близко до политиците. Ако сте в Копенхаген, не е необичайно да минете покрай Министър-председателя, докато той си  пазарува или да се разминете на велоалеята с Министъра на външните работи. В датската политика съществува традиция за участие в гражданския живот, така че бих казал, че е по-лесно да изразиш мнението си в Дания, отколкото в много други места по света.
 
Какво ви липсва най-много от Дания?

Най-вече неща от лично естество: липсва ми семейството, което живее в Дания. Това е първият път, когато се намирам извън Дания без двете ми по-големи деца, така че, разбира се, ми липсват.

Също така понякога ми липсва усещането, че съм в родината си. Смяната на сезоните по датски и как изглежда всичко по датски.

Но, най-много ми липсва семейството.
 
Ако можехте да вземете едно нещо от тук с вас в Дания, какво и било то?

Има много различни неща, които ценя в България. Например, снега през зимата. В Дания зимите са доста сиви и дъждовни, така че слънцето и снегът в България носят своя чар.

За съжаление, не мога да взема времето с мен, така че в крайна сметка бих взел българско вино.


фотограф: Георги Величков / fotozona.bg

Датчаните са известни с любовта и страстта си към музиката. Каква е музиката, която слушате вкъщи?

Трябва да кажа, че имам доста разнообразен вкус за музика. Слушам всичко: от хеви метъл до Тейлър Суифт и всичко измежду тези стилове. В момента много се наслаждавам на Maroon 5, които мисля, че са наистина добри, а също така и Santana.

Разбира се, няма как да не спомена датската банда  "TV2", която е от родния ми град Орхус. Видях ги за първи път през 1982 г. и оттогава съм присъствал на много от техните концерти. Пеят на датски, така че не е група, която е позната извън Дания, но докато работех в мисията в Китай, свириха два пъти за датската публика. И съпругата ми, и аз много се забавлявахме.
 
Най-добрият концерт на който сте присъствали?

Присъствал съм на толкова много! Веднъж бях на концерт на Елтън Джон в Орхус, спомням си го много добре. Проведе се на един огромен стадион и атмосферата беше много въздействаща. Друг страхотен концерт беше на британската група "Madness" на фестивала Roskilde в началото на 80-те. И този концерт беше страхотен.  

След това и всички страхотни концерти на TV2. Когато бях студент в университета, помогнах за организирането на летен фестивал и те дойдоха да свирят четири пъти. Беше страхотно! На следващия ми концерт с тях за първи път ще има столове. Предполагам, че публиката им е пораснала.


фотограф: Георги Величков / fotozona.bg

Roskilde Festival е най-голямото музикално и културно събитие в Северна Европа и всичките му печалби отиват за хуманитарни и културни цели. Защо мислите, че е толкова важно младите да бъдат насърчавани да следват артистичната пътека?

Дъщеря ми скоро ще навърши 20 години и това лято ще посети Roskilde Festival за първи път. Ще бъде много вълнуващо. Фестивалът създава платформа за нови артисти, които имат възможността да се срещнат с многобройната и разнородна публика. Най-общо казано, смятам, че е важно всеки да може да следва мечтите си и ако мечтата ти е да се занимаваш с музика, тогава Roskilde Festival е идеалното място, защото представлява огромна платформа, с много различни сцени и разбира се, многобройна публика.

Освен важността да следваш мечтите си, музиката сама по себе си е важна. Разбира се, тя е важна за тези, които я създават, но чрез музиката създават атмосфера, която кара хората да се замислят.

В този смисъл, вярвам, че музиката допринася за насърчаването на развитие в положителна посока, а това също е съществено.

 

Една от най-старите, а може би и най-старата непрекъснато съществуваща продуцентска къща в света е датска - Нордиск Филм. За последните 10 години общо 5 датски филма за номинирани за „Наградата на Академията” - Оскар. Доста впечатляващо. Кои са Вашите любими датски режисьор и филм и защо?

Любимият ми режисьор е Сузане Биер, тъй като смятам че филмите ѝ са добре направени и едновременно с това вдъхновяващи. Също, така от години режисира филми с висок стандарт. Мисля, че това е повод за възхищение.

Любимият ми филм се казва „Война“ и е режисиран от Тобиас Линдхолм. Сигурно го харесвам толкова, понеже аз самият работех в Афганистан, където имахме много работа и отговорности към датските войници. Затова и ми въздейства толкова.

Впечатлен съм как датските режисьори успяват в тази световна индустрия от десетки години. Лично аз се наслаждавам на филмите им, но също така и като представител на Дания се радвам, когато успехът се отразява добре на родината ми.

 
Ако човек посещава Дания за първи път, какво бихте му препоръчали да види?

Зависи от това къде отивате. Ако отивате в столицата Копенхаген, тогава бих препоръчал първото нещо, което да направите, е да обиколите града. Копенхаген е стар и добре запазен град, така че има много история по колоритните му улици и зелени места в града.

Направете обиколка на района около “New Harbour”, отидете до резиденцията на кралицата и пресечете новия мост на пристанището, за да видите Christiania.

Ако искате да се разходите извън Копенхаген за един ден, можете да отидете до Хелсингер, за да видите замъка Кронборг, където се развива действието в „Хамлет” на Шекспир. Тук можете да видите и Морския музей, проектиран от датския архитект Bjarke Ingels.

Морето е много важно за Дания и без да се колебая, бих препоръчал всякакви активности свързани с него, където и да се намирате в страната.

 
 
Вашето любимо място в Дания?
Определено е западното крайбрежие на Дания при Северно море. Има много красива и впечатляваща брегова линия, тясно свързана с датската история за търговията и култура.
На второ място е моята лятна вила в Ебелтофт близо до Орхус. Когато съм в Дания обичам да ходя на риболов, и да прекарвам дните си в работа по къщата и в градината.фотограф: Георги Величков / fotozona.bg

Дания непрекъснато се нарежда сред най-щастливите места на земята - как това се случва в свят, в който щастието е лично чувство - как може да стане национално?

Това е сложен въпрос с много аспекти.Дания е втората страна в света с най-висока данъчна ставка и това може да изглежда много, от гледна точка на  България. Но повечето датчани са много щастливи да плащат данъците си, защото в замяна получават качествено образование, здравеопазване и социално подпомагане. Системата се основава върху разбирането, че всички ние трябва да допринасяме за благосъстоянието на останалите и че обществото носи отговорност за осигуряване на колективното благосъстояние. Това дава на датчаните чувство за сигурност, което може да бъде решаващо, когато говорим за нивото на щастие.

Друг аспект може да бъде балансът между личния и професионалния живот в Дания. Не е нормално да останете на работа след 16:00, особено ако имате деца. Очаква се, свободното ви време трябва да не е ангажирано с работа. Благосъстоянието на един човек е ключов фактор на датския пазар на труда. Мисля, че това е един от начините, по които националните структури влияят на националното ниво на щастие.

 

Какво ви прави щастлив?

Семейството е най-ценното нещо в моя живот. Съпругата ми и трите ми деца са над всичко друго. Но, разбира се, също така и работата. Обичам професията си.

 
 Nordic Soundscapes - Denmark Edition

15 февруари -  TELL ME

Събитието следете тук:

https://www.facebook.com/events/344799319582645

* Зад пултовете, освен обичайните заподозрени Самуил Кехайов и Мартин Илиев, ще видим и Деница Чакърова,действащата фигура зад платформата GOOD VIBES, основател и организатор на независимата общност PLOVDIV DESIGN TALK и UХ MeetUp Plovdiv.


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н