Акценти Към рубрика

По дирите на буквитеДа тръгнем от буква на буква. Това предлагат да направим от Фондация "Прочети София" на 11 май от 20.00 часа пред Националната библиотека. Именно в деня, в който се почита паметта на братята Св. св. Кирил и Методий, ще бъде представена поредицата от инициативи, които ще ни изненадат приятно през следващите месеци в рамките на "Скритите букви". 


 

През 2021 г. проектът ще продължи да прави нови връзки между поезията, града и типографията. Той започна през 2018 г. със създаването на пейки под формите на 14 кирилски букви. Около тях бяха организирани литературни кътчета, като към всяка от тях имаше и стихотворение от съвременен български поет, написано специално за инициативата. Оттогава насам пейките пътуват извън София и България и вече бяха представени в Париж, Берлин, Будапеща, Рабат и Пловдив.  

 


Но какво ще ни предложат "Скритите букви" тази година? Новите пейки-букви, изградени от по-устойчив материал, ще бъдат показани на 11 май и ще останат пред Националната библиотека до 21-ви май. Те са издържани в графичния стил, изработен от Костадин Кокаланов, като част от изцяло обновената визуална идентичност на проекта. А до края на годината ще бъдат представени в Брюксел, Подгорица, Мюнстер, Франкфурт и Единбург. 


 

На 11 май ще започне и друго начинание – Визуално-поетичен маршрут. Той ще преведе всички желаещи през няколко спирки, на които поети ще четат свои стихотворения. Важна част от него ще бъде преносимата интерактивна инсталация All is sketch – кутия, която  позволява, с помощта на проектор и сензорна писалка, да се рисува и пише по повърхностите в града без следа. Чрез нея художници ще създават визуалната среда на всяко от камерните четения. 


 

На 10 и 11 септември предстои и 3D мапинг. Той ще бъде дело на Полина Герасимова от и е вдъхновен от единствените по рода си 14 букви, а музиката към него ще е на Kan Wakan. През септември ще се появи и антологията "Скритите букви" със стихотворения на поетите, включили се в проекта, която впоследствие ще бъде преведена на немски и английски. 

Организатор на инициативата е Фондация „Прочети София“, а чудесната визуална идентичност е дело на Studio FRANK.

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н