Акценти Към рубрика

По-добри планети от Земята


Станимир Генов, Място за почивка, 2021, акрилни и маслени бои на платно, 190 х 170 см

В изкуството си художникът Станимир Генов предпочита да се фокусира върху личните си изживявания при своята “игра” с материята на живописта. Изложбата “Във вселената има много по-хубави планети от Земята”, която той подготвя между 2021 и 2022 специално за галерия “Структура”, е посветена на спекулациите за живот на други планети и възможното бягство от нашата провалила се мисия на Земята.

Богати хора имат амбициите да покорят Космоса, изстрелват се ракети за милиарди, Марс изглежда все по-реална туристическа дестинация и фантазиите, че имаме капацитет за подобно предизвикателство, изглеждат все по-възможни. Генов обаче смята, че всичко това отслабва усещането ни за отговорност към Земята, която все още обитаваме и претенцията към извънземната шир е пълен фарс на фона на хилядолетното несправяне с елементарни проблеми тук, които са резултат от колективното ни високо самочувствие.

В своите работи той се занимава именно с потенциала ни за такъв вид завоевания и комфорта, който си представяме някъде там, без да си даваме сметка, че въобще не сме готови да живеем в среда, несъвместима с живота, но без да изключва и романтиката, съпътстваща всичко отвъд екзосферата. А иронията и насмешката във вижданията на художника си проличават ясно не само в името на изложбата, но и в заглавията на част от творбите, сред които „Нелеп инцидент“, „Място за почивка“, „Няма нищо смешно“, „Има само цветя“, „Едни и същи хора в различно положение“, „Много тъжно“, „Тъпотиите остават в миналото“, „Три нации атакуват извънземна цивилизация“.


КОГА: 24 март - 21 април
КЪДЕ: Галерия “Структура”

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н