Акценти Към рубрика

ДОМ ЗА ВИЗУАЛНО СЪХРАНЕНИЕ

Фотограф: Росина Пенчева

 

Толкова често четем, гледаме и слушаме новини за съборени, изгорени или тотално видоизменени стари сгради, къщи, домове. Има критична маса хора, които живо се вълнуват тяхната историческа и архитектурна памет да бъдат съхранени, но новините за тяхното изчезване са на дневен ред за кратко, изместени от следващата новост, а ние оставаме с мъглявите спомени за онова, което е било.

Фотографът Росина Пенчева е уловила точния момент, за да хване част от тези спомени на прага на тяхното изгубване и да ги документира под формата на визуална памет за Дома на културата “Емануил Манолов” в Гарбово, малко преди архитектурният шедьовър на града да бъде реновиран и неговият оригинален вид завинаги да остане в историята.

 

   

Фотограф: Росина Пенчева

 

Построен през 1964 г. от арх. Карл Кандулков с внушителен екстериор в стил неокласицизъм, домът събира спомените на няколко поколения жители и гости на града, но е включен в план за цялостно обновеление, което трябва да бъде приключено до края на 2023 г..

 

    

Фотограф: Росина Пенчева

 

За да може оригиналният му образ да не избледнее напълно в годините след промяната, проектът на Росина „Дом на културата – визуално съхранение“ обединява различни културни организации и артисти с подкрепата и на Програма Култура на Община Габрово. Заедно те създават видео и фотографско съдържание, което представя непопулярния интериор на популярната сграда и ни кара да обърнем внимание на нейната културна стойност. “Целта е да създадем нова перспектива и усещане за това пространство”, казва тя и допълва, че това творческо търсене се опитва да отговори на въпроси като как то може да бъде използвано, какво усещане би могло да носи, как изкуствата могат да се обединяват, да ревитализират стари, позабравени места и да въздействат на публиката.

 

 

Фотограф: Росина Пенчева

 

Росина Пенчева заснема интериорните пространства, но към статичните форми и образи от красивите фотографии добавя и движение, като за целта си съдейства с утвърдената платформа за музикални видео сесии в градска среда Urban Tapes. Това е първата видео сесия на екипа в Габрово, а изборът за главни герои в продукцията не им коства много обмисляне. Група “Остава” е не само основана в града, но Домът на културата е сцената, на която преди около 30 години започва кариерата на музикантите. Видеото, което заснемат, е знаково и по друг повод, защото в него те изпълняват емблематичната песен “Лондон? Париж? Берлин?” от албума им “Моно” (2004 г), която е любима на почитателите им, но никога до този момент не е била излъчвана в радио- или телевизионния ефир.

 

 

Фотограф: Росина Пенчева

 

Освен да се насладите на картина и звук от залата, в канала на платформата Urban Tapes има и допълнително интервю с групата за проекта, а ние се оглеждаме за следващия проект на Росина Пенчева, която винаги улавя в обектива си не само красота, но и смисъл.

 

Повече за проекта:
www.rosinapencheva.com и @rosina_pencheva
facebook.com/urbantapesbg и @urbantapesbg

 

 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н