Акценти Към рубрика

ДУМИ В ОБРАЗЛитературата стига до нас не само с думи, но и в образи. Два различни пътя към това ще ни покаже Гьоте-институт със съвместното откриване на две нови изложби и техния общ обект – литературната илюстрация. Дали множество думи могат да се изкажат в един-единствен образ? Как може едно изображение да разкаже цяла история? Как образ и текст се допълват взаимно и кое ни въздейства по-силно? Визуалните си отговори по тези въпроси дават участниците в конкурса на Гьоте-институт за илюстрация по литературен текст „Buchschmuck“.
Александър Медведев

Български художници, графични дизайнери и илюстратори интерпретират в образ немскоезични литературни творби на автори като Патрик Зюскинд, Херман Хесе, Франц Кафка, Ерих Кестнер, а изложбата представя отличените творци. Връзката между образ и текст, но през различния поглед на арт книгите, е изведена и в „Параграф“ – изложба на колектив ТИ-РЕ.

„В същността на всяка една книга има напрежение. Книгата съществува благодарение на него.“ (Тim Mosely,, The Haptic Touch of Books by Artists). Именно това напрежение на неизбежна свързаност и противопоставяне между изображение и думи търси и показва изложбата със селекция от арт книги на съвременни български автори.
Андреа Попйорданова

Всеки от тях изважда избраното от него литературно произведение от оригиналното му звучене и му придава нов образ, а с това и нов смисъл. Художниците могат да боравят свободно с всякакви изразни средства, но накрая трябва да облекат своето художествено послание в тялото на книга с формат А3. И за да имаме възможност да се докоснем в пълнота до излож(б)ената литература и нейните преображения, организаторите от Гьоте-институт ни канят в събота (2 юни) на дълъг откриващ късен следобед, който ще продължи чак до 22 юни.

Приятно четене!


Вяра Бояджиева


Къде: Езиковия център на Гьоте-институт  на ул. „Бенковски“ 11
Централната сграда на Гьоте-институт на ул. „Будапеща“ 1


 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н