Акценти Към рубрика

ЕЛЕКТРОННО ПРОБУЖДАНЕАх, тоз джаз! Години наред е бил и си остава задължителна част от плейлиста на себеуважаващия се меломан. А какво по-добро от това нещо познато и обичано да приеме нова форма? Мирослава Кацарова дава тон за една такава вълнуваща трансформация с новия си проект Electronic Dreams
За седма поредна година месец април по традицията е посветен на тематичните концерти. Тазгодишната е Electronic Dreams, а темите са претворени в разпознаваемата стилистика на съвместната работа между Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски. За комбинираното електронно-акустично звучене важна роля имат и още двама музиканти: Александър Леков (басет и бас китара) и Младен Димитров (барабани и програминг). Програмата е фокусирана върху хибридната изказност и взаимодействието между акустични инструменти и електронни изразни средства -  съчетание, което се наложи като тенденция в съвременната музика, производна на джаза. По време на концертите ще чуем както нови, така и реаранжирани пиеси, като специално внимание е поставено върху "паузите, простора между тоновете, електронните и акустични детайли".

   
фотограф: Диляна Флорентин 

Освен познати творби от предишни албуми на Мирослава, на концерта ще прозвучат две авторски композиции на Мирослав Турийски по нейни текстове – „Пробуждане“ и „Теменужена“. Сред акцентите в програмата е пиеса на един от най-успешните и значими европейски джаз музиканти на миналия век – шведският композитор и пианист Есбьорн Свенсон, както и класики от песенната традиция на XX век.
За събитието самата Мирослава споделя: “Електронната музика ми предостави неочаквани свободи: различен кийборд, компютри, електронни ефекти с малки и безброй вътрешни връзки, през които звуците минават и се трансформират. Електронно генерираните звуци са сигнали за други състояния на музиката, превръщат ме в криптограф на звука с тайните, закодирани в него послания. Ясно е, че електрониката е проникнала и в най-съкровеното ни, че пикселите подло подменят дефицити от истинския ни живот, но Electronic Dreams всъщност е вдъхновена от самия човек, с автентичния му „аналогов“ живот, със страховете му, със срещите му очи в очи, със самотата му, с любовта и разделите, с тъгите и с миговете на щастие, с уроците и изборите.”

  
фотограф: Диляна Флорентин 

Визуалната среда на концертите, специално създадена от фотографа Павел Червенков, заслужава внимание сама по себе си, тъй като представлява образен разказ, вдъхновен от концертната програма. Самото събитие ще се проведе в две поредни вечери, първо в столицата, а след това в Пловдив - двоен празник за две сетива. 

КОГА: 17 април
КЪДЕ: Sofia Live Club, София

KОГА: 18 април
КЪДЕ: Bee Bop Cafe, ПловдивКалендар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н