Акценти Към рубрика

Филм фест колекция лято - есен

В международния конкурс на фестивала участва белгийският филм на дебютиращата режисьорка Ева Куул – „Клео“.

След като бе принуден да отмени пролетното си издание и всички съпътстващи го събития заради извънредното положение в страната, “София Филм Фест” прави опит да се завърне на екраните в столицата, за да ни срещне с част от качественото кино, което често достига до нас единствено с негова помощ. След като рестартира в началото на юни с ретроспектива на Аки Каурисмаки и изложбата на Маря Лена Хуканен, лятната версия на “София Филм Фест” бе открита на 25 юни в Платформа А6 на НДК с българската премиера на филма “Паразит” на Понг Чун Хо. Есенната му версия пък предстои в края на септември и началото на октомври в няколко закрити столични зали и ще включва филми, които не са били показвани през топлите месеци.


Най-новият филм на италианския майстор-режисьор Марко Белокио „Предателят“ получи номинация за „Златна палма“ в Кан, а също и за най-добър филм, сценарий и актьор - Пиерфранческо Фавино, на Европейските филмови награди.

В новата си лятна форма фестивалът няма да е само в платформи на открито и в Дом на киното в София, но и онлайн в цяла България, което се случва за първи път в историята му и с което той става достъпен за много по-широка публика. Така, независимо къде сме, ще можем да гледаме голяма част от заглавията от международния, балканския, документалния конкурс и този за късометражен филм. Сред тях са „Риба, плуваща по гръб“ на Елица Петкова, „Как да имитираш война“ на Рудолф Херцог, „Среднощно“ на Натали Бианкери, „18% сиво“ на Виктор Чучков син, „Баща“ на Сърдан Голубович, „Три сестри“ на Емин Алпер, „Медена земя“ на Тамара Котевска и Любомир Стефанов (с две номинации за Оскар), „Игра с вълните: изкуството на звука в киното“ на Мидж Костин.


Впечатляващият документален филм на Доля Гавански е неин пълнометражен дебют в киното. 
Тя е сценарист, режисьор, продуцент и глас зад кадър на „Денят на жената“.

 

В програмата ще видим и филми от рубриките "Ново българско кино", "Киното днес" (филми на утвърдени световни режисьори), "Калейдоскоп" и други. Сред тях са „Въпреки мъглата“ на Горан Паскалевич, „Предателят“ на Марко Белокио, „Мартин Идън“ на Пиетро Марчело, „Държавно погребение“ на Сергей Лозница, „Последният час на г-н Кол“ на Дорон Еран, „Младият Ахмед“ на Братя Дарден, „Извинявайте, че не ви намерихме“ на Кен Лоуч, „Физика на тъгата“ на Теодор Ушев, анимационните филми за деца и родители, озвучени на български език „Чутовното нашествие на мечките в Сицилия“ на Лоренцо Матоти и „Пътешествието на Принца“ на Жан-Франсоа Лагиони и Ксавие Пикар. Филмите ще бъдат на разположение за определен брой гледания в рамките на период от малко над 3 седмици. В мига на достигане на лимита за гледания на определен филм, ще се смята, че прожекцията е продадена и филмът няма да е достъпен повече за онлайн прожекции.


Шевове“ на сръбския режисьор Мирослав Терзич.

Подробности за съпътстващия пазар на копродукции “София Мийтингс”, конкурсните програми, както и закупените през март билети, пропуски, включително билети в кен, може да откриете в сайта на фестивала.


КОГА: 25 ЮНИ - 19 ЮЛИ
КЪДЕ: ДОМ НА КИНОТО, ПЛАТФОРМА А6, ОНЛАЙН


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н