Акценти Към рубрика

ФОКУС - ЩРАКФокус, светкавица, щрак, обработка. Перфектната снимка. В днешно време фотографията се е превърнала в масово хоби. Вече всеки може да хване апарат или телефон и да заснеме късче момент на матрицата от устройството. Но ако все пак сте от тези, които искат да се учат от професионалистите или пък искате да поговорите с човек обиколил света със SD карта, или просто желаете да разгледате естетически красиви фотографии като любител на фотографията, то определено събитието INSPIRATION PHOTO CONFERENCE е за вас! То ще ни срещне с изключително интересни и световно успешни автори в различни жанрове на фотографията, а сред гостите, които ще изнесат лекции по време на конференцията са:
Йонас Бендиксен е норвежки фотограф, който започва кариерата си на 19-годишна възраст, преди да замине са Русия и да заснеме първия си мащабен фотографски проект. А от там нататък всичко е история. Йонас е фотограф със сума награди и последователи по света. Галериите му пътуват из цял свят и се радват на любителско и професионално внимание. 
По време на конференцията, Бендиксен ще говори за последния си проект – „Последния Завет“. Концепцията на тази селекция е повлияна от „Старият Завет“ и „Новият Завет“, като вдъхновение зад нея стоят седем мъже по света, които твърдят, че са второто пришествие на Исус. Изграждайки библейската форма и структура, главите, посветени на всеки Исус, включват откъси от техните библейски завещания, които излагат тяхната теология и изисквания към човечеството със собствени думи. Йонас Бендиксен приема, че всеки един от тях е истинският Месия върнат на Земята и по този начин създава един труд на въображението, апокалипстичната журналистика и същинската естетика.Флора Борси е млада фотографка от Унгария, която разполага със силата да бърка с обектива си в най-забърканите човешки сънища и илюзии. Фотоманипулациите, които тя изобразява, са образи на човешкото съзнание, взаимоотношения, мечти, идентичност, въображение и емоции. Флора има това тънко усещане как може да повлияе на човешкото око по правилния начин. Как да накара сетивата на човека да съпреживеят видяното от тях. Това е и чарът на стила на Борси, а именно – чупливата психика и душа на човека, къде е метафоричната граница между двете и как изглежда тя. Нейните работи обикалят цял свят (включително и Лувъра, Франция).
По време на конференцията, Флора ще говори за професионална осветителна техника, методи на фотоманипулация, как да се приготвим за фотоманипулация, работа с фотошоп, трикове и техники и как да осигурите приходи от вашето изкуство и име. Ще сподели опит и от комерсиалната си работа.Мартин Пар е едно от най-значимите имена на съвременната фотография. Кариерата му продължава вече над 40 години и е лесно забележима сред фотографските следи, имайки предвид уникалният му стил на снимане и концепции, които той слага на масата. Той е толкова продуктивен, че е трудно да бъде представен в няколко изречения. Мартин представя съвременното ни общество през призмата на иронията, комедията и качествената фотография. Той е не просто фотограф. Той е автор на книги и филми, куратор, преподавател, автор на множество текстове, статии и публикации. От 1994 г. е член на една от най-известните световни фотографски агенции – Магнум. А в периода 2014 – 2017 г. той е и президент на агенцията. Също така той основава фондацията „Мартин Пар“, която съхранява и управлява неговия собствен архив от фотографии и фотокниги, както и колекционира творчество най-вече на британски документални автори. Също така значим факт е, че на неговото творчество са посветени над 10 филма!
По време на конференцията Мартин Пар ще говори за житейския и творческия си път. Също така ще разкрие каква е тайната да вършееш из фотографските среди 40 години без спирка и какво го вдъхновява да продължава напред.Владимир Василев е българки фотограф от Стара Загора. Неговото фотографско приключение започва на 15-годишна възраст и личи, че скоро няма да спре. Най-голямата си житейска крачка прави през 1998г., когато решава да посвети живота си на фотографията и три години по-късно заминава за Франция. Работите на Владимир се разпознават с типичния за него „славянски стил“, който той намира навсякъде по света, дори да е далеч от Балканите. Типично за моделите във фотографиите на Василев е, че те не са просто модели, а са цели психологически образи. Всеки един облик е свързан с дълбокия вътрешен свят на човек. И така българският фотограф връзва всеки образ с друг образ и ги подрежда в една огромна психологическа картина погледната през погледа на автора, който разбива всяка граница на материалната реалност. Работите му през годините са били наградени и оценени от купища състезания, изложби и селекции.
По време на конференцията, Владимир ще говори за изкуството да се потопиш в работата си и са отдадеш на нея. Как да изграждаме проектите си като огледала на самите нас, както прави той през последните 20 години с документалната фотография. Подходите на това, да се изчезнем зад обектива и да се пренесем като прашинки в нашата работа. Тарик Заиди е примерът за история тип „последвах душата си и Виж! къде съм сега“. През 2014 г., Тарик се отказва от важна ръководна позиция в света на корпорациите и се отдава изцяло на друг вид свят, а именно – този на фотографията. И сега, като самоук фотограф, той е като един разказвач в приказките, той разказва за човешката душа, за социалната несправедливост, за трудностите в живота, за достойнството, за изчезващите общности и тяхната култура. Неговите работи са били забелязани и наградени от сумати комисии и конкурси, като неговите призове за толкова много, че с просто око можете да кажете как ако един човек знае какво прави с душата си, то няма как да не бъде забелязано от другите. Дори според International Photography Awards USA, 2016г., Тарик е сред Топ 10 фогографи, които се занимават с фотография със социална проблематика и трябва да бъдат забелязани от обществото.
По време на конференцията, Заиди ще ни върне в последните пет години от неговия живот и ще ни разкаже за тях. Всяка правилна стъпка от която се гордее, от всяка грешка, която го е получила. Какво е направил различно от другите, с какво се отличава от другите. Какво е видял по света и какво иска още да види. Също ще ни запознае с тайни от неговата лична кухня, как подхожда към различните дългосрочни проекти и как работи за тях. Цялата поднесена информация от него ще се върти върху едно главно нещо, а то е как да продължим напред в тази сфера и да успеем с окото на душата ни.Андреас Битесних е сред най-известните фотографи на мъжко и женско голо тяло в света. Също така той е разпознаваем и с работите си в областите на стрийт, травел и портретната фотография. Фотографиите на Битесних са обляни с неговия чар на изчистената естетика и стил. В последните 28 години работите му са публикувани в сумати списания и галерии, а работата му е разпознаваема по цял свят от ценителите на този тип фотография.
По време на конференцията, Андреас ще разсъждава върху животът си на работещ и известен фотограф и философията на живота и фотографията като една перфектна симбиоза. Също така, той ще разкрие и своите тайни спрямо техниката, която ползва. Ще вкара гостите на конференцията в света на техническите аспекти на фотографията и ще го задълбочи така както само той може и знае. Цялата му лекция се очаква да бъде перфектната комбинация между информация + теория и мотивация + философия. Всичко, от което всеки един фотограф се нуждае, за да открие своята формула за успешна кариера и удовлетвореност от работата си.Себастиан Белаустеги  е аржентински самоук фотограф, който се посвещава на коренните култура по цял свят е тяхното показване на бял свят. Неговите фотографии са посветени именно от това – културното наследство по цял свят от различните общности. Първият си проект „Пазители на времето: Прортрети на духа на Латинска Америка“ е книга, отнела десет години от неговия живот. За да довърши тази работа, той обиколил над осем държави и живял в 25 местни общности. В момента Белаустеги работи върху проект за африканската жилка в Америка, а именно „Африка в Америка“. Този проект проследява африканаския ген и неговото населяване в Щатите. Как културното наследство на този народ се е приобщило на нов и голям континент и как и е прието от местните. До момента е пътувал в 18 държави за този проект. Работите му са публикувани в сума списания и книги. Фотографът също има десетки уъркшопове, лекции и изложби зад гърба си.
По време на конференцията, Себастиан ще говори за фотографията през неговите очи и по-специфично – документалната фотография. Мисията на документалната фотография, нейната цел и причината тя да съществува. Също така ще засегне темата защо във фотографията значение имат повече очите, а не техниката с която снимаме. И за финал той ще разкаже за изкуството на възприятието и как да усетим снимката в нашето съзнание. 

Организаторите обещават приятна атмосфера, интересни хора, леки теми за разговор, хубави кафе почивки и като цяло много вълнуваща двудневна конференция. Ще се гмурнем в различни жанрове на фотографията - от нейната техническа перспектива до нейната философия и логика. Та дори и минаваме зад границите на материята и мислите и се пренасяме в сетивното. 

КОГА: 8 – 9 ФЕВРУАРИ 
КЪДЕ: "Интерпред"Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н