Акценти Към рубрика

ФОТОГРАФСКА СПИРКАПо покана на платформата за фотокниги “ПУК!”, основана от Никола Михов, Тихомир Стоянов и Росен Кузманов днес в галерия SeeMeOn 29 от 16:00 ч. ще можем да се срещнем с британските фотографи Ванеса Уиншип и Джордж Джорджиу, които ще представят книгите си She dances on Jackson, Last Stop и Americans Parade, включени и в поп-ъп изложбата, която продължава и на следващия ден. Те са сред големите имена в световната фотография, а работа им е показвана на места като МоМА в Ню Йорк и Barbican в Лондон. Ванеса Уиншип и Джордж Джорджиу са двойка от повече от 30 години, като напоследък прекарват по няколко месеца в ивайловградското село Мандрица и са редовни участници на фестивала Международни фотографски срещи в Пловдив. Книгата на Ванеса Уиншип she dances on Jackson (изд. MACK, 2013) е резултат от пътуванията ѝ в САЩ. В търсене на американската мечта тя пътува повече от година от Калифорния до Вирджиния, от Ню Мексико до Монтана. Съчетавайки пейзаж и портрет, Уиншип изследва връзката между територията и нейните обитатели. За нея двете понятия са неразделни - местата придобиват различен смисъл в зависимост от хората, които среща, а всеки звук и миризма добавят допълнителен слой към работата ѝ.
 

 
В Last Stop (изд. Masa, 2015 г.) Джордж Джорджиу поставя града „в рамка“, като снима през прозорците на лондонските двуетажни автобуси. Долният етаж е на нивото на улицата близо до хората в традиционния смисъл на уличната фотография, докато горният дава по-широка перспектива към различните слоеве на градския пейзаж. Форматът на книгата пресъздава усещането за пътуване с автобус и позволява на всеки да състави нов наратив, наслагвайки различни изображения. В последната си книга Americans Parade (2019 г.) Джордж Джорджиу показва тълпите наблюдаващи десетки парадни шествия в различни краища на САЩ, между които: карнавала „Марди Гра“ в Ню Орлиънс, Деня на Джордж Вашингтон в Тексас, Деня на Свети Патрик в Айова, шествието по случай Деня на Мартин Лутър Кинг и Парада на русалките в Ню Йорк. Серията изследва отношението между анонимност и близост в американските паради, където хората са заедно в компанията на непознати. Насочвайки обектива си към публиката, той се опитва да изгради групов портрет на Америка през 2016-а - годината, в която Доналд Тръмп е избран за президент, а обществото е по-разделено от всякога.
 

 
По време на събитието можете да разгледате и каталога на ретроспективната изложба на Ванеса Уиншип в Barbican - And Time Folds, (изд. MACK, 2018 г.), нейните емблематични книги Sweet Nothings, (изд. Foto8/Images En Manœuvres, 2008 г.) и Schwarzes Meer (узд. Mare, 2007 г.), както и първата книга на Джордж Джорджиу “Fault Line/Turkey/East/West” (изд. Schilt publishing, 2010).


 
По време на изложбата ще може да намерите и две нови издания в поп-ъп библиотека на  “ПУК!” - списанието на EEP Berlin със силно участие от българска страна и зин-а "Скейтъри от миналите времена".Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н