Акценти Към рубрика

КАКВО ДА ГЛЕДАМЕ НА ONE DANCE WEEK 2018


THE GREAT TAMER / photograph by Julian Mommert

Танцът е изкуство на тялото в движение. Нещо красиво. Стойността му става още по-голяма, ако раздвижва и ума. Нещо смислено. 
Ето няколко пресни доказателства, или три акцента от предстоящия през есента ONE DANCE WEEK: танц -  съпротива срещу разрушението на Алепо на водещия арабски хореограф Омар Раджех; археологът на чувствата - балканската суперзвезда Димитрис Папайоану и близък поглед върху Литва, с нейните митове и чувство за хумор. Макар септември да е далеч, а програмата на фестивала да не е напълно обявена, звездното присъствие на Папайоану и Раджех, редом с три представления от симпатичната Литва, дават сериозно основание да планираме отсега уикенди в Пловдив. Единадесетото издание на ONE DANCE WEEK ще се проведе между 21 септември и 14 октомври в Пловдив и обещава запознанства с най-новото от света на танца.


#minaret / Omar Rajeh / Photo by Stephan Floss

И като казваме най-новото, имаме предвид спектакъл, който ще направи световната си премиера в Рим една седмица след представянето си у нас по време на ONE DANCE WEEK -  #minaret на ливанския хореограф Омар Раджех ще открие танцовите уикенди в Пловдив на 21 септември.

Заглавието идва от разрушеното от войната хилядолетно минаре на Голямата джамия в Алепо, но идеята на спектакъла надскача сирийския конфликт. Без да раздава квалификации кои са добрите и кои са лошите, Раджех твърди, че рухването на Алепо не е по-различно от разрушенията на Лондон, Берлин или Грозни в миналото.


#minaret / Omar Rajeh / Photo by Stephan Floss

Хореографът възразява срещу примирението с войната, срещу възприемането й за „нормалност“. Противи се на ежедневните кадри, които изникват малко преди прогнозата за времето или някъде измежду снимките на котки и коктейли в социалните мрежи. Раджех оспорва загнездената в главите ни аксиома, че насилствени конфликти винаги е имало и винаги ще им. И ще ни подкани да си зададем няколко въпроса: Пука ли ни, когато наблизо или надалеч умират хора и изчезват цели градове? Пука ли ни, че загиват идеи и култури? Реагираме ли? Или просто обръщаме гръб?

 

Гледайте #minaretна 21 септември от 19:30 часа в Дом на културата „Борис Христов“ - Пловдив.


THE GREAT TAMER / photograph by Julian Mommert
 

Седмица по-късно, на същото място, ще се проведе едно от най-значимите културни събития за годината. За първи път звездният грък Димитрис Папайоану ще представи свой спектакъл в България.

Папайоану е известен с церемониите за Олимпийските игри в Атина, Европейските игри в Баку, със силните метафори и фантастичната сценография в 30-годишната си кариера, а ВЕЛИКИЯТ УКРОТИТЕЛ е неговото изящно съзерцание на съкровеното. Разголване на душевните пластове, или както артистите го определят - „вътрешно археологическо проучване на смисъла“.


THE GREAT TAMER / photograph by Julian Mommert

Спектакълът е опит за помирение на всички противоположни емоции, които бушуват вътре в нас. Спектакълът е предизвикателство към табуто за живота и табуто за смъртта, осъществено чрез подвижна сценография, класическа музика и естетика, вдъхновена от древногръцките скулптури. Спектакълът е сбъдната мечта за многобройните фенове на Папайоану в България, които най-сетне ще го видят на живо.


THE GREAT TAMER / photograph by Julian Mommert
 

Гледайте ВЕЛИКИЯТ УКРОТИТЕЛ на 28 и 29 септември от 19:30 часа в Дом на културата „Борис Христов“ - Пловдив.

Фестивалът завършва с традиционния модул, посветен на танцовите тенденции в определена държава – тази година това е ФОКУС ЛИТВА. Балтийската държава се представя с три различни по стил и послание представления.

Създаден от литовски и норвежки хореографи, ГОДОС е спектакъл в две части и интерпретира отдавна изчезналата от разговорния език дума. В едната част „godos” е пресъздадена в един от преводите й - „песен на сърцето“, а в другата – чрез митовете и легендите на балтийската държава. Какви бяхме вчера? Какви сме днес? И какви ще бъдем утре?

GAME OVER обединява компютърните игри и магическия реализъм, по-специално прочутия разказ на Хулио Кортасар за мъжа, заклещен в любимия си син пуловер. Смесването на илюзия и реалност, на истина и измислица, е играта, в която литовският колектив LOW AIR иска да ни въвлече.


Game over / photo: Laura Vanseviciene 

ONE DANCE WEEK завършва тематично със СЪВРЕМЕННО? - ироничен поглед на трима танцови артисти към собствената им професия. Те ще осмеят злободневията от репетиционните зали и хлъзгавия път от идеята за създаване на един спектакъл до най-дребните детайли по костюмите. Единственото, което ви трябва, е чувството за хумор.

Гледайте ГОДОС на 12 октомври, GAME OVER на 13 октомври и СЪВРЕМЕННО? на 14 октомври от в Дом на културата „Борис Христов“ - Пловдив.

 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н