Акценти Към рубрика

В карнавалния джазДа започнем от водещото: Кое име от лайнъпа на Hillock Carnaval сте чували? Най-вероятно никое, но когато някой ви каже “този фест не си го слушал” и после допълни, че "шест балкански космонавта ще свирят извънземно в Братската могила, оркестър ще върти стари градски номера напук на диригента в Хаджи Хасан махала, горещ сръбски power jazz ще се лее с големия черпак на битака на Руския пазар, а бързият влак за Марс ще цепи мрака като за последно на Централна ЖП Гара, надувайки ембиънт-рок свирката си”… някак трудно е да останеш безразличен без да чуеш поне малко от онова, за което иде реч. За целта на 24 и 25 август е добре, вместо по морето, да сте в “другата” столица - Пловдив и да чуете вълната от нова музика, която се надига на Балканите. Сред реколтата на организаторите в тази категория попадат имена като Space Trio, LavljiDaniDima, Хаджиоркестъра, Dragon’s Fuel, Zemljani и “Кервиз”. Входът за всичко е свободен.

Програма:

 

24-ти август

10:00 - Space Trio / LavljiDaniDima - Братската могила

20:00 - Хаджиоркестъра - ул. Генерал Скобелев 39 (площада на Хаджи Хасан махала)

25-ти август

9:30 - Dragon’s Fuel - битака пред Руския пазар (прекарай сутринта там, на битака се случва какво ли не) :)

20:00 - Zemljani / Кервиз - Централна ЖП Гара Пловдив

  

ЗА HORZ

 

През 2015 година, докато учат в престижната Prins Claus Conservatoriumв Грьонинген, няколко млади музиканти от Сърбия, България и Италия се обединяват около търсенията и идеите си за творческа свобода, създавайки в Нови Сад свой независим лейбъл със свое собствено студио. Водени от желанието да променят средата в собствените си страни, пускат първия си проект през май 2018 г. Година и седем издания по-късно, Horz се заявява като един от по-интересните музикални колективи по нашите земи и с невиждано и нечувано досега събитие. След натрупването на сериозен каталог от албуми на разнообразни като музика проекти, източноевропейското обединение с противоречиво име на славянски бог минава на следващото ниво - концептуални живи концерти, завладяващи света. Музикални акции, заразяващи с вируса на живота световен град след световен град. Стартът е цветен уикенд маратон в Пловдив през август, където четири специално селектирани локации ще бъдат оживени от пауър джаз, ембиънт рок и импровизационни концерти. Братската могила, Хаджи Хасан махала, Битака на Руския пазар и Централна ЖП гара ще се превърнат във фестивални сцени на музика, която тотално ще преобрази усещанията за време, пространство и айляк.

 

ЗА ГРУПИТЕ

 

Space Trio - една от първите и единствени групи в България, които свирят напълно импровизационна музика. Без уговорки, без рифове, без ноти, без план, абсолютно всичко се създава на момента. Първият албум на групата е издаден в Португалия от знаменития лейбъл Creative Sources. 

 

LavljiDaniDima - отново трио, подчинено на правилото да не свири писана музика, но от Нови Сад. Албумът им DIMNI LAVLJEG DANA е от най-новите издания на Horz.

 

Хаджиоркестър - оркестърът интерпретира стари градски песни, следвайки символно дирижиране. Диригентът е в основната роля на аранжор и композитор, като всичко се случва и създава на момента. Този вид дирижиране се е използвано е от знаменити музиканти като Леонард Бърнстейн, Франк Запа, сенегалският перкусионист Н’дайе Роуз, но най-голяма популярност печели заради Бъч Морис, който разширява неимоверно набора от знаци и жестове за интерпретация от музикантите.

 

Dragon’s Fuel - пънк-джаз, пауър-джаз, трайбъл - наречи както искаш тази музика, но в неделя сутрин се приготви за танци. Дай ухо дори само наEarnie Shavers или LK Sprach от едноименния им албум, за да пожелаеш да видиш любимата си нова група на живо.

 

Zemlijani - атмосферик-рок чедото на Horz със сигурност ще спечели много неочаквани фенове. Причината за това вероятно са тежките завладяващи мелодии, които квартетът плете в тракове, подобни на междузвездни пътни листове. Или саундтрак към пост-апокалиптична любовна антология за мрак и неон. 

 

Кервиз - пловдивска банда, сформирана специално за Hillock Carnaval.

 

Чуй единствения плейлист с групите от Horz и Hillock: https://horz.co/horzradio/

Виж видеоклипове с групите от Horz и Hillock: https://horz.co/videos/

 

8 НЕЩА, КОИТО НЕ ЗНАЕШ ЗА HORZ

 

Контрабасът на Васил Хаджигрудев - първият човеквъв Вселената, залепилmidi-клавиатура за бас-китара - е произведен през далечната 1908 г. 

Китаристът Алберто Миорин e побеждавал в онлайн китарна схватка самия Марк Нопфлър. 

Лав Ковач - синът на сръбската легенда Борис Ковач - е създателят и властелинът на панонските трайбъл ритми (за справка - чуй Dragon’s Fuel).

В Horz има повече производители на домашна ракия, отколкото китаристи. И все пак, точно такъв вари най-добрата от тях.

Много групи имат китарни дуели, но много малко могат да си позволят бас-китарни дуели. Zemljaniе точно от тях.

Студиото на Horz, където е записан всеки един от албумите им- Kachara, в село Буковац до Нови сад- е преустроена винарска изба в къща на над 150 години, известна и като партизанско скривалище.

Педжа (Предраг Окилйевич) - e наричан Кларк Кент от колегите си, тъй като през деня е културен адвокат в костюм, а вечер избухва с бесния си тенор саксофон. Другата му свръхсила е да свири в тон с Воя, другият саксофонист на Dragon’s Fuel.

Явно суперсилите са нещо нормално за саксофонистите на Dragon’s Fuel, тъй като веднъж Воя (Войслав Савков) свири едновременно на три лайва.Как го е направил, остава мистерия и до днес.

 

24 И 25 АВГУСТ
БРАТСКА МОГИЛА, УЛ. ГЕНЕРАЛ СКОБЕЛЕВ 39,
БИТАКА ПРЕД РУСКИЯ ПАЗАР, ЦЕНТРАЛНА ЖП ГАРА, ПЛОВДИВКалендар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н