Акценти Към рубрика

Кент, но не купеСлед впечатляващото гостуване на Лиз Райт през лятото, е ред на друга голяма звезда от съвременната американска джаз сцена да направи финала на джаз годината в Пловдив наистина впечатляващ. Това ще стане с помощта на концерта Jazz Symphony на Стейси Кент заедно с оркестъра на Опера Пловдив на 28 декември и музикантите, които я придружават в нейното световно турне. В него Кент ще даде на публиката възможност да чуе много от любимите ѝ композиции, както и голяма част от песните от последния ѝ албум I Know I Dream: The Orchestral Sessions, в който тя за първи път си сутрудничи със симфоничен оркестър. Записът е продължение на дългогодишното сътрудничество между певицата, нейния съпруг - британския саксофонист, продуцент, композитор и аранжор Джим Томлинсън и носителя на Нобелова награда за литература от 2017 г. Казуо Ишигуро, който от години е автор на някои от текстовете ѝ се изявява и като композитор на песните ѝ през тяхното близо 13-годишно сътрудничество. Именно работата ѝ с прочутия писател променя посоката на нейната кариера. Още през 2002 г. той нарича Стейси Кент „естествен минималист, който печели легион от фенове със своя подход „по-малкото е повече“. Преди близо 15 години Стейси Кент и Джим Томлинсън решават да опитат нещо извън репертоара на Great American Songbook и предлагат на Казуо Ишигуро да работят заедно. Така се стига до първия им съвместен проект – Breakfast on the Morning Tram (2007 г.), който е номиниран за „Грами“ и има платинен статус по продажби. През последните години творческото трио работи активно заедно – Томлинсън пише музиката, а Ишигуро текстовете на песните на Стейси Кент.

 

Стейси Кент завършва сравнително литературознание в Ню Йорк. През 1990 г. се мести да живее в Лондон, където учи музика и остава до днес. През 1997 г. издава първия си албум Close Your Eyes. Нейната естетика е разнообразна и включва джаз, поп и боса новата. Тя пее свободно на английски, френски и португалски език. Въвеждайки ново звучене, Стейси Кент оставя характерен и фин отпечатък върху джаз стандартите.  

Певицатае част от музикалната сцена над 20 години и има повече от 2 милиона продадени албума. Концертирала е в над 50 държави. Тя печели множество награди, включително "Джаз вокалист на годината" през 2001 от Джаз наградите на BBC. През 2009 получава висшето френско държавно отличие за „значителни заслуги към обогатяването на френското културно наследство“ – Ордена за изкуство и литература.


КОГА: 28 ДЕКЕМВРИ, 20 Ч.
КЪДЕ: ДК “БОРИС ХРИСТОВ”, ПЛОВДИВКалендар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н