Акценти Към рубрика

Кино с и без пясък


"Прасе", реж. Драго Шолев

Филмовите тръпки ни полазват отново, когато настане март и дойде времето за "София Филм Фест". В столицата е за 23-и път (7 - 17 март), а в Бургас с добавката "на брега" - за 17-и (14 - 22 март). Програмата, както винаги, е толкова пъстра и наситена с интересни нови заглавия от света и у нас, че е трудно да направиш подбор, освен ако нямаш намерение да си вземеш отпуск и да се отдадеш на киномаратон, което си звучи направо супер! 
 
Вероятно за мнозина ще е интересно да гледат носителя на "Оскар" за най-добър филм "Зелената книга", който ще бъде представен лично и от българския актьор в него Димитър Маринов. Всъщност българската нишка във фестивала е наистина силна. Сред заглавията, които можем да видим, както в София, така и в край морето, са "Живи комини" на Радослав Спасов, сниман в живописното село Ковачевица. Той разказва за село обитавано от столичани. Когато един от тях умира, оставя инструкции за погребението си и видео, с което го режисира. С интерес в програмата на двата фестивални формата очакваме и "Прасе" - дългогодишният проект на Драго Шолев за агресията в училище, в който едно момче търпи твърде дълго подигравките, докато един ден не решава да отвърне на ударите с риск да погуби живот.


"Живи комини", реж. Радослав Спасов

Друго заглавие, което събира овациите, а и вече има 9 награди от фестивалите по света, е "Ирина". Историята, която ще закрие феста на брега, е пълнометражен дебют за режисьорката Надежда Косева и актрисата в главната роля Мартина Апостолова. Тя разказва за жена, която е принудена да се грижи за семейството си и в отчаянието си решава да стане сурогатна майка, но на каква цена... Ще можем да видим и наградения "Áга" на Милко Лазаров, документалния "Миниатюра за пиано" от Елдора Трайкова за живота на няколко лекари, останали в малките населени места из България, а по повод 40-годишнината от смъртта на поетесата Петя Дубарова в Бургас публиката ще може да си припомни и филма на Георги Дюлгеров от 1978 г. "Трампа" с нейно участие. 
 
Пълна информация за програмата на фестивала в София, Бургас, Пловдив и Варна има на сайта siff.bg.
 
СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ I 7 - 17 МАРТ 
СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ НА БРЕГА I 14 - 22 МАРТ


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н