Акценти Към рубрика

В лабиринта на бавната мода

Седем текстилни скулптури, скрити в мрака до такава степен, че посетителят е изцяло в ръцете на незрящ водач. Това представлява интерактивната инсталация SERAPHIM, вдъхновена от бавната мода, която ще бъде показана в КО-ОП между 12 и 19 юни. Нещо повече, чрез нея зрителят ще открие примери за устойчивост и отговорно отношение в света на модата, а и ще поживее за няколко минути в света на незрящите. 


фотограф: Фелия Барух
 

“Идеята за SERAPHIM се появи в едно безвремие, когато светът наби спирачки и ни даде доста поле за размисъл. Дългите разговори за това как да бъдем по-отговорни обитатели на Земята и един кашон с никому ненужни парчета плат срещнаха йовковия Серафим и неговото покрито с кръпки палто”, разказва Калина Павлова, която създава проекта заедно с Вилияна Карушкова. 

В бавната мода водещо е отношението към ресурсите, от които е направена дадена дреха. Тя учи потребителите да купуват по-малко, да подбират по-внимателно и в по-общ план, е част от един не толкова забързан начин на живот, в който си даваме време да оценим това, което имаме. Според Калина тъй като бавната мода ни подсеща как всичко е свързано, тя ни  подтиква да надскачаме личния си егоизъм и да избираме това, което е добро за планетата ни. 


фотограф: Фелия Барух
 

“Може би най-сериозното ни предизвикателство беше бягството от балона ни и това да си дадем сметка, че хората извън него могат да говорят друг език, да споделят други ценности и да имат различни приоритети. През цялото време се пазихме от това да размахваме пръст назидателно, а по-скоро търсим комуникация и се учим да слушаме. Неща, които в днешния свят, бързайки да бъдем разбрани, често пропускаме”, допълва Калина. “В лабиринта на Серафим задаваме общочовешки въпроси и се стараем да не поставяме граници никому, да не съдим кое е правилно и кое е грешно.” 

SERAPHIM е и добър начин очите ни да си починат от съвременния свят, в който визуалното съдържание ни атакува отвсякъде, доколкото то е основното оръжие в арсенала на рекламата. “Когато зрението направи път на останалите сетива, се събужда едно усещане за света, с което отнема време да свикнем. Едновременно има спокойствие и неспокойствие, някаква сигурност и страх от тъмнината. Въпрос на избор е какво се случва с нас, когато сменим фокуса и погледът неизбежно се насочи навътре.” 


 

фотограф: Фелия Барух

Инсталацията е адаптирана за незрящи реализирана в партньорство със Съюза на слепите. “Връзката с незрящите се бе случила отдавна и някак нямаше как да не продължи. Когато споделихме идеята за SERAPHIM, всички откликнаха и веднага ни подкрепиха. Те са наши водачи не само в лабиринта на Серафим, но и в развитието на идеята и подплатяването ѝ със смисъл”, обяснява Калина. 

По нейни наблюдения събития и всякакъв вид културни мероприятия са трудно достъпни за слепите в по-голямата си част, а в България опити визуални изкуства да се адаптират за незрящи рядко се правят. Подценява се и потребността на незрящите да бъдат част от творчески процеси и да създават наравно с всички останали. “Нашите впечатления са, че слепи хора поединично си проправят път сред тълпата и намират начини да правят изкуство, което по никакъв начин не е успокоение, а само повод да се търсят успешни формули и да се развива по-достъпна среда. Честно казано, не мислим, че липсва желание за промяна, а по-скоро осъзнаване на проблема и ролята на всеки един от нас в него.” 
фотограф: Фелия Барух
 

В реализацията на проекта се включват: Милен Апостолов, Фелия Барух, Анета Иванова, Анастасия Жовтодид, Ралица Станева, Милена Костадинова, Моника Методиева, Иван Иванов и Гюнер Апти. 

Калина Павлова се занимава със съвременен танц, но преди 6 години решава да слезе от  сцената и да навлезе в областта на културния мениджмънт и връзките с обществеността.  

Вилияна Карушкова е дизайнер и създател на бранда SEDDUM. Тя се стреми идеята за бавна мода да бъде по-добре разбирана като философия на потреблението по нашите ширини. Често стои зад костюмите в танцови, театрални и филмови продукции. 

 

КОГА: 12 - 19 юни

КЪДЕ: КО-ОП, София Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н