Акценти Към рубрика

ЛЮБОВ С ЛЮСПИЛюбовта към морския свят и неговите обитатели не минава само през стомаха. Всеки може да си направи селфи с красиво декорирана и вкусна рибка в чиния. Но колко от вас са склонни да се снимат голи с акула, положила челюст в скута ви, със змиорка, небрежно увита около врата ви или да позират предизвикателно с октопод, разстлал пипалата си върху голата ви плът? Изисква смелост, дързост, но най-вече – съзнание и отдаденост на нещо по-голямо от самите нас. 


 
FISHLOVE е създадена като благотворителна организация през 2009 г. от Никълъс Рол, един от собствениците на японския ресторант MOSHIMO, и актрисата Грета Скаки, за да привлече внимание към неустойчивите риболовни практики, които унищожават морските екосистеми на Земята.  Оттогава успява да сложи рибата на масата, да предизвика световен медиен и обществен отзвук и да ангажира множество последователи в борбата за опазване на морския свят от свръхулова.


 
Добрите каузи са навсякъде около нас, но малцина успяват да привлекат вниманието ни, колкото и смисъл да имат. По данни на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO) годишната консумация на риба нараства два пъти по бързо от темповете, с които расте населението на Земята. Ако неустойчивите риболовни практики продължават, глобалната морска екосистема е на път да рухне в рамките на едно поколение. FISHLOVE залага на провокацията и представя серия от впечатляващи фотографии, в които известни личности позират с морски обитатели.За пръв път тяхна изложба пристига в България и ще бъде на показ до 27 август в галерия Credo Bonum, за което съдействат д-р Атанас Грозданов от Софийски университет "Св. Климент Охридски" и WWF-България. Всяка фотография е придружена от информация за модела на нея, вида животно, както и детайли доколко съответният вид се добива устойчиво и дали е подходящо да го използваме като потребители.Ако искате да допринесете за каузата по един далеч не толкова предизвикателен начин, на fishlove.co.uk се продават принтове и се приемат дарения, като приходите отиват към организации, работещи по проблемите на свръхексплоатацията на морски ресурси. 
Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н