Акценти Към рубрика

МАШИНА НА ВРЕМЕТОВремето сякаш все не стига. Затова е винаги интересно, ако успеем да го спрем, а какво остава, ако даже го превъртим назад… През септември месец ще имаме една такава възможност с помощта на “Машина на времето” - тематична изложба и концерти, организирани от “Сердика Център” и посветени на 20-те, 70-те и 90-те години на миналия век. Ако искате да разберете на кого дължим “честта” да имаме 40-часова работна седмица, кой е геният, измислил емблематичния соц уред чушкопека, който и в наши дни удивлява чужденците и коя е първата книга от поредицата за Хари Потър. Всички тези и още много други любопитни истории и факти от миналото, истински обекти, снимки и звуци ще ни забавляват в интерактивни кътове из мола. Докато пазарувате, ще можете да се включите в игра, характерна за всяко от тези знакови десетилетия, да чуете как е звучала тяхната музика или да прочетете книга, придобила популярност в онези години. Освен всичко това някои от марките, основани в тези декади, ще предлагат специални намаления на свои продукти.Всичко започва с 20-те години, разбира се. Между 10 и 16 септември  ще си припомним онези части от историята, променили гръмко и енергично хода на историята, а на 11 септември от 19 ч. Мишо Йосифов и квинтет ще го направят чрез изпълнение на живо на тематизна за това десетилетие джаз музика. “Бурните” години на 20-и век оставят след себе си Първата световна война и Голямата пандемия от “Испански грип”. Случва се Сухият режим, в който се раждат и някои от най-популярните гангстери. Във все повече домове зазвучава радио, а филмите от Холивуд са все по-често озвучени. В архитектура, интериор и мода се намесва течението арт деко, а децата се влюбват в героя на “Дисни” Мики Маус. Коко Шанел създава иконата на всички парфюми Chanel No. 5, а той се носи като аромат из сбирки под звуците на необуздания джаз и импровизационния чарлстон. Дължините на полите рязко се вдигат до над глезена, дамските прически също се скъсяват, а хората се срещат с изкуството и образите на Фицджералд, Хемингуей, Дали и Пикасо.Следващото голямо десетилетие, което заслужава своето място в историята, е това на 70-те, което ще можем да разгледаме в изложбата “Машина на времето” от 17 до 23 септември. Музикално то ще бъде претворено на 20 септември от 19 ч. с помощта на Орлин Павлов, който освен мелодии в стила на годините ще даде възможност и за фен среща с него.

През 70-те има всичко - върхови постижения на човешкия ум и дълбоки политически и икономически кризи. Войната във Виетнам и петролната криза се нареждат до признаци за колективен здрав разум и научен напредък като: световното отбелязване на Деня на Земята (22 април 1970) за ефективни екологични политики, раждането на първото бебе след инвитро оплождане (1978), основаването на най-мощните компютърни компании - Microsoft и Apple, първият Sony Walkman, който прави революция в слушането на музика в движение, а Джордж Лукас променя завинаги историята на киното с “Междузвездни войни”. България построява АЕЦ Козлудуй, става втори по големина износител на вино в света, стига 2 пъти до световно първенство по футбол, а на Световното изложение в Осака, Япония серията електронни калкулатори “Елка 42” получава златен медал.

 


В своята последна седмица “Машина на времето” ще ни пренесе в 90-те години. От 24 до 30 септември ще можем да си припомним събития и открития, които са най-близки до настоящето ни. Сред тях са разпадът на Източния блок, който понася България към сериозни промени, водени от обещания, но вгорчени от инфлация, безработица и политическа нестабилност. Волни интерпретации на ярки културни явления от Запада в модата, музиката, медиите и изкуството раждат някои от най-оборотните поп образи като предаването “Улицата”, списание Егоист, Супер шоу “Невада”, дублираните филми от видеотеките, култа към българския национален отбор по футбол след САЩ 1994 и много други. В края на предходния век страната ни поема по нов исторически курс в посока членство в НАТО и ЕС. В глобален план това са години на просперитет и мир, но и засилващо се влияние на тероризъм и геноцид в някои части на света. Златната ера на ситкомите, на нови жанрове в музиката и на космически постижения, 90-те са достойно силен финал за един толкова силен век, от който вече ни делят почти две десетилетия.

“Машина на времето” 
10 - 30 септември
Сердика център


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н