Акценти Към рубрика

ЗАД МАСКАТА НА HYENAHОт няколко години Hyenah успешно се опитва да върне ритъма на тежката и мрачна берлинска сцена, като резидент на легендарния клуб Watergate, а все повече и на глобалната, подкрепен от влиятелни имена като Black CoffeeDixon и Âme. Той стартира кариерта си през 2014 и само за две години се издига до N1 афро хаус арист. През 2016 негови два трака попадат в най-много чартове на traxsource, както и в топ 10 за дийп хаус на beatport. Музиката му е интересен синтез от хаус и техно с множество афро мотиви.
Hyenah не случайно е със скрита самоличност и представя сетовете си с маска, защото застава единствено зад музиката и позитивната енергия, която тя дава на публиката.
На 20 октомври пристига за първи път в България по покана на посланиците на афро хаус звученето у нас Soul Fiction. Той ще стане част от поредицата събития на YALTA, а рамо до рамо с него зад пулта ще застанат и George Quest и Soulful Traveller.

 

Кога музиката се превърна в начин на живот за теб?

Всеки е усещал едно константно човъркащо те чувство, от което не можеш да се отървеш, дори когато майка ти ти казва “Не се занимавай с тези луди хора, не го прави!”. И както всеки човек и аз пораснах и спрях да слушам майка си. Тогава започнах да вярвам в себе си и се впуснах в музиката с пълна сила.

 

Защо изпълняваш сетовете си с маска?

Опитвайки се да избегна всички норми и предрасъдъци, които за съжаление все още се срещат на музикалната електронна сцена,  исках да направя заявка за себе си представяйки се по не съвсем ортодоксален начин. Исках преживяването с “Hyenah” да не бъде обвързано с мен като с личност, а с преживяването само по себе си. Аз съм просто водещият в една церемония. Нали знаете, че посещението и престоя в един клуб са като церемония? Освобождаваме се от всичко, което ни тежи в ежедневието.  Аз се чувствам свободен под маската.  Дава ми свободата да правя неща, които принципно не бих си позволил. Да виждам развитието на всичко това скрит под маската е доста удовлетворяваща емоция. Чувстваш една специална сила, която можеш да усетиш само, когато си нещо повече от теб самият. За всичко това аз пожертвах моето собствено его.


 

На какво се дължи африканското влияние в продукциите ти?

Африка е не само влиянието в музиката ми, но и нейният корен и живец. Просто смесвам това със ‘съставки’, с които другите хора не работят. Добавям своят специфичен акцент и нещата се получават. Обичам да виждам как музиката ми кара хората да танцуват.

 

DJ-ствайки в клубове по целия свят, имаш възможността да наблюдаваш различни сцени. Кое е най-запомнящото се преживяване?

Всички тези преживявания са основният фактор и вдъхновение за това, което правя – след дълбоката любов към самата музика, разбира се. Където и да отида позитивната обратна връзка е огромна. Много ме докосва фактът, че именно това, за което копнея е това, което кара хората от цял свят, с различенн цвят на кожата или форми, да се чувстват щастливи. Дори когато никога преди не са слушали подобна музика! Просто е невероятно да станеш пряк свидетел на нещо подобно. Трудно е да избера любим момент от всички, които съм преживял до момента, но да пускам музика пред тълпата в Бразилия, например беше велико преживяване.  А начинът, по който ме оценяват в Южна Африка и Ботсвана ме докарва до сълзи. Дава ми поредната причина да съществувам.  Но също така реакцията на хората в Русия и Украйна, където повечето от вас едва ли си представят адекватно оценяване на африканската музика, ми отвя главата. Мисля си, че всеки може да почувства позитивната енергия и да се зарази от любовта, която тази музика носи в себе си.

 

Кажи ни нещо повече за събитията ‘RISE’?

Освен дълбокото послание и значение на думата ‘RISE’, това е също така името на нашето движение и лейбъл тук в Берлин. Имаме ежемесечна ‘RISE’  вечер в Watergate Берлин.  Внимателно подбраните членове и резиденти са Floyd Lavine, Minco, Jaiime, Walter Griot и Dede, които споделят единна музикална визия. Всеки от нас допринася нещо лично от себе си към формулата и стъпка по стъпка по време на партитата обикаляме целия свят. От Израел до Канада и от Кения до Панама, и обратно до Италия и Берлин.

 

Какво би желал хората да открият в сета ти на 20-ти октомври?

Както вече споменах, искам хората да усетят същите чувства, които аз усещам, докато пускам музика.  Този момент, в който си казват "… чакай малко, каква е тази музика, на която танцувам и защо всичко това толкова ми харесва?!”, когато всички сме в синхрон, движейки се на неустоима смесица от звуци, произлиащи от Африка. Нека да се извисим заедно. 

Hyenah pres. by Soul Fiction
20 ОКТОМВРИ
YALTA CLUB


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н