Акценти Към рубрика

Месецът на Радичков

 

За четвърта поредна година, в най-българския месец от календара, отдаваме почит на творчеството на неподражаемия майстор на словото Йордан Радичков. Януари, свързан с една от най-знаковите му пиеси, отново ще предложи серия от събития за всички, които искат да се запознаят по-отблизо не само с творбите, а и с личността му.

На 11 януари от 19 часа ще се състои прожекцията надокументалния филм „Черказки хроники“. Своеобразният портрет на автора, създаден от режисьора Димитър Петков, представя Радичков в искрени разговори за неговото творчество, за българския театър и кино, за всичко от родните нрави, което го е вълнувало и за което е писал.

Преди прожекцията режисьорът Катя Петрова ще представи новото издание на „Бомбето“ на Йордан Радичков, което се появява за първи път в самостоятелна книга.

Един изключителен текст, в който авторът проследява историческите промени в България през очите на едно бомбе. То ще бъде носено от най-различни благородни и неблагородни глави, ще се срещне с много други шапки и ще разсъждава какво е било мястото на бомбето върху главата на човека.

„Бомбето“ е може би един от най-открито критичните текстове на Йордан Радичков за периода преди 1989 година. В него през езоповия език авторът разказва за подмяната на една историческа реалност – тази на бомбета, със следващата историческа реалност – тази на сталиниския каскет.

 

 

През 2021 година Катя Петрова представи своята интерпретация на текста на сцената на Държавен куклен театър - Пловдив. Тя беше отличена с наградата за най-добър спектакъл на дванадесетото издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“.

Режисьорът не е чужд на текстовете на Йордан Радичков. Тя е и автор на една от най-обичаните и известни постановки на „Ние, врабчетата“. Спектаклите й са показвани в Русия, САЩ, Словения, Испания, Великобритания, Германия, Гърция, Мексико и Норвегия.

В края на месеца за трета поредна година ще бъде обявено и следващото издание на националния конкурс за най-добър сборник с разкази на името на Йордан Радичков от община Берковица.

Първа награда за 2021 година бе присъдена на автора Елена Алексиева за книгата ѝ „Прекъсването на Самсара“. 

 

 

 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н