Акценти Към рубрика

МОРСКИ ТЕЛЕПОРТПрез октомври морето вече е основно за ценители - онези, които знаят как да се наслаждават на неговия застудяващ вариант и да откриват в сините му отенъци поводи за есенно вдъхновение. Един от тях е второто издание на фестивала на изкуствата “Порт Прим Арт Фест” 2018, който тази година ще се събере в дните между 8 и 13 октомври. След Цветана Манева в неговото пилотно издание миналата година е ред на Татяна Лолова да поеме поста “патрон” на събитието. Откриването в нейно присъствие на 8 октовмри от 18 ч. ще включва прожекция на филма на Георги Тошев за голямата българска актриса “Портрет на една дама”, а в следващите дни тя ще представи и своята автобиографична книга. 


 
Програмата отново е наситена с разнообразни събития като театрални постановки, изложби на фотографи и художници, прожекции на биографични ленти и късометражно кино от света, представяне на поети, премиера на роман, концерт - спектакъл и това не е всичко. На много от тях публиката ще се срещне със самите автори, които тази година са не само български, но и гостуващи от Македония, Сърбия и Украйна. Ани Петрова ще ни представи част от своя черно-бял архив, събиран 20 години като фоторепортер на “Новинар”. За първи път в Бургас ще се играе и постановката на Театър 199 “Хората от Оз” от Яна Борисова с режисьор Галин Стоев, сценограф Юлиян Табаков, музика на Саша Карлсон и Цветана Манева, Атанас Атанасов, Вежен Велчовски, Стефан Вълдобрев и Радена Вълканова на сцената.Премиерен за града ще бъде и концертът BG Vintage с българска градска музика от 20-те до 90-те години в нови аранжименти. Той е дело на изпълнителя, аранжор и композитор Михаил Йосифов, подкрепен от Вера Шандел и Елисавета Петрушева с участието на млади вокални изпълнители и музиканти.  Калоян Илиев - Kokimoto пък ще представи едно свое морско бягство от действителността със серията “SeaEscape“ произведения. В последния ден ще бъде открита и обща изложба с творби на Венелин Шурелов, Атанас Атанасов, Красимир Карабаджаков, Алла Георгиева, Коста Данев, Саша Панчич, Стефан Божков, Зоран Мише, Иван Тотев.


 
Локациите на фестивала включват Прим Арт Център, Културен дом на Нефтохимика, ЕЦ “Флора”, КЦ “Морско казино”, Регионална библиотека “П.Яворов”, Държавна опера Бургас и елегантните пространства на построения през 1959 г. Гранд хотел и СПА “Приморец”. Хотелът е организатор и домакин на 6-дневния културен форум, който се провежда със съдействието на Община Бургас и има амбицията да се превърне в ежегодно събитие за града. Творчески директор и идеолог на фестивала е художникът Стефан Божков. С изключение на съботния 13 октомври, когато мероприятия ще има през целия ден, в дните от понеделник до петък всички събития са съобразени със забързаното работно ежедневие на града и морската душа на неговите гости и обитатели. Остава ни само да се телеПОРТираме там…


8 - 13 ОКТОМВРИ
БУРГАС

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н