Акценти Към рубрика

New Candys: Музиката е картини с емоционална функцияИталианската група New Candys ще гостува на 21 и 22 януари съответно в Пловдив (Bee Bop Café) и София (Mixtape 5). Kонцертите са част от поредицата участия, организирани от Аларма Пънк Джаз и Common Future и гостуването им в България е част от тяхното първо източноевропейско турне. 

 

Хибридно-условната естетика на бандата съответства напълно на съвременната музикално-изпълнителска сцена, повлияна от групи като Velvet Undergound, Sonic Youth, The Brian Jonestown Massacre, BRMC и филмите на Фелини, Линч, Рефн и Ходоровски. Сценичното им присъствие варира между нео-психаделичния звук и мрачните, кинематографични визии. За останалото разказват самите те:


Борис Зафиров: Повече от десет години сте на сцената в компанията на едни от най-добрите алтернативни, рок банди. Как повлия това на музиката ви? В какви посоки ви промени?

 

New Candys: За нас винаги е било привилегия и сме се забавлявали, когато споделяме сцената с бандите, от които сме се повлияли. Музиката ни се разви и промени съвсем спонтанно, придобивайки все по-индивидуално звучене с всеки един издаден албум.

 

 

След последния ви издаден албум, двама от музикантите ви се смениха. Как се отрази това музикално?

 

- Това е нещо нормално в голям процента от бандите. За нас винаги е важно и сме си го поставили за цел - да търсим нови подходи при записването на нов албум. Нашата музика е резултат на нас четиримата и на начините, по които си

влияем. Основният принос за писането на текстовете и музикaта винаги е бил от страна на Фернандо, но за усъвършенстването на парчетата и тяхното "магическо извисяване" винаги сме действали всички заедно.

 

Съвременната алтернативна рок сцена до голяма степен е повлияна от едни и същи банди: Velvet Undyrground, Sonic Youth, The Jesus & Mary Chain, The Brian Jonestown Massacre etc. От какво е задвижена вашата собствена концепция?

 

- Това, което ни е повлияло повече от бандите и музиката, е визуалното изкуство и филмите. Ние виждаме музиката като картини и за нас тя има емоционална функция. За нас е важно музиката ни да се интерпретира свободно от тези, които я слушат. 

 

Бидейки италианска банда, която пее на английски, нашата национална идентичност е някак си прикрита, но мислим, че все пак я изразяваме чрез текстовете и визиите си. Това е нещо, към което се стремим и харесваме.

 


Мислите ли, че има разлика между публиката в Европа и в Щатите. По-комуникативна и емоционална ли е европейската публика?

 

- Реакциите на публиката е сходна и не сме забелязали да има разлики. По време на турнетата ни в Америка разбрахме, че хората, които са дошли на концертите ни, са благодарни, че сме пропътували целия този път от Европа. Можем да кажем, че разликата се състои в това, че в Европа са по-важни промоутърите, а в Америка - публиката.

 

Имате ли някакви впечатления от източноевропейската и балканската сцена?

 

- Нямаме търпение за първото ни турне в Източна Европа. Наши приятели - колеги ни споделиха, че са имали запомнящо се преживяване, така че нямаме търпение да дойдем в България.

 


Казахте, че вашият стил е повлиян до голяма степен от киното. Кои са режисьорите, от които сте били провокирани? 

 

Основното ни влияние е от италианските режисьори Фелини, Аргентино и Бертолучи, също така от Кубрик, Линч, Рефн, Ходоровски. Списъкът е дълъг. Филми с малко диалог и силни образи, могат да бъдат много вдъхновяващи.

 

Очаква ли се скоро да издадете нов албум?

 

Да, ще издадем нов албум през 2020.

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н