Акценти Към рубрика

ИМА МЯСТО ЗА ТЕБАко сте имали удоволствието, да се докоснете до кадрите на Симон Варсано, значи знаете, че в тях се случва една особена магия. В изложбата “Има място за теб”, която гостува във PhotoSynthesis до 10 юни, той улавя вълшебните моменти от улицата, в които сякаш нищо не се случва, но в същото време всеки отрязък разказва своя отделна история. Историята за това как Симон Варсано наблюдава и съхранява в снимки представата си за света и хората. В тази представа водеща е вярата, че всеки, независимо от своята възраст, религия, етническа принадлежност или сексуална ориентация има право да е тук. Точно толкова, колкото и ти. Експозицията включва снимки от последните 5 години, правени по време на лични и професионални пътувания в Португалия, Англия, Холандия, Мароко и Турция.

Ако все още не сте чували името Симон Варсано, онова, което трябва да знаете за него е, че започва професионалната си фотографска кариера в Института „Н.И.Пирогов“ като медицински фотограф. След 1989 г. работи като филмов фотограф в български, френски и италиански филмови продукции, а след 2000 г. за американската филмова компания UFO. Последните 13 години са свързани предимно с работата в Nu Boyana Film Studios в повече от 60 филмови продукции, срещнали го с големи имена на световното кино. Симон отдава голяма част от сърцето си и на театралната фотография. Автор е и на проекта “Къде душите почиват” – филм и фотографски албум за историята на каракачаните в България, по идея на Боян Папазов, който е и продуцент.

По-рано тази година на София Филм Фест бе представен и документалния филм на Георги Тенев “Симон срещу страха (случаят Варсано)”, в който се разказва за това как от медицински фотограф, състезател по водна топка, романтик и любимец на жените за една нощ се превръща в арестант с простреляни крака, враг на тоталитарния режим, за който свидетелства секретен филм на комунистическа Държавна сигурност.

КОГА: 16 май - 10 юни
КЪДЕ
: ФотоСинтезис Арт Център, София, бул. "Васил Левски57Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н