Акценти Към рубрика

Намерената фотография на Жан-Мари ДонаВ проектите на френския артист, колекционер и издател на фотокниги Жан-Мари Дона ​случайно открити​, наглед​ обикновени ​снимки с анонимен автор, се превръщат в артистични произведения със свои послания и нов смисъл. През май той лично ще представи изложбата си с намерена фотография - Vernacular MashUp! Откриването на 2 май от 19:00 ч. в галерия "Синтезис", ще бъде съпътсвано с парти, на което Дона ще пуска плочи от своята колекция с ямайска музика, заедно с DJ DELightfull.
Изложбата Vernacular MashUp! включва пет фотографски серии от неговата колекция с намерена фотография. Събирана в продължение на повече от 35 години, тази колекция от над 400 000 изображения, покрива един век от историята на фотографията (1880 – 1980). Голяма част от нея е съставена от vernacular изображения, анонимни фотографии заредени с културен и социален заряд, избрани заради дълбокия човешки смисъл, който носят. Използвайки своя огромен архив, Жан-Мари Дона съставя над двеста тематични серии, като често трансформира сюжета и поставя фотографиите в нов контекст.
За своята работа фотогтрафът споделя: „Окото на колекционера е връзката между разпилените фотографии, които иначе биха останали незабелязани. То се вглежда търпеливо и съзира сходства помежду им. Изкуството да събереш близки по смисъл изображения, понякога удвоява мистерията и засилва значимостта на серията." 
Организатори на събитието са Галерия Синтезис, Фотосинтезис Арт Център и Френският институт, а куратори на изложбата - Надежда Павлова и Никола Михов.


Blanck е серия оригинални копия от колекцията на Жан-Мари Дона, която поставя под въпрос способността на фотографията да пресъздава реалността. В нея са събрани над 50 хартиени негатива, заснети върху светлочувствителна хартия във формат на пощенска картичка в периода 1920-1940 г. Тези ранни „моментни“ снимки са далечен предшественик на полароидите.
В поредицата Predator са събрани снимки от различни страни, правени между 20-те и 70-те години на миналия век. Обединява ги един детайл, който ни препраща към често срещан проблем в любителската фотография – сянката на фотографа. Жан-Мари Дона превръща това недоразумение в забавен акцент, като избира само снимки, на които сянката носи шапка с периферия. Ефектът на повторението става тема на серията – един и същи човек заплашително се появява навсякъде, от всеки ъгъл! 

В книгата То Heaven са събрани над 150 снимки правени от Франсоа Габриел, емблематичен уличен фотограф от квартала Монмартр в Париж. Между 20-те и 50-те години на миналия век, той превръща в декор стълбите, намиращи се само на няколко метра от неговото студио. Заставайки в подножието им, фотографът кани минувачите да позират за групов портрет. В продължение на 30 години той не променя гледната си точка, нито фотоапаратът, с който снима.
Physogs е английска настолна игра, популярна през 30-те и 40-те години на миналия век, част от колекцията на Жан-Мари Дона. Тази народна игра е композирана от физиономични портрети, позволяващи да се конструират фотороботи. По време на изложбата, посетителите ще могат сами да сглобят въображаем портрет, използвайки елементи от човешки лица, извадени от оригиналната игра. 
В колекцията WTF! са събрани над 1000 снимки от цял сят, които Жан-Мари Дона намира в Интернет. Те са публикувани в три последователни издания от неговото издателство Innocences: What The Fuck! (2016), What The Mega Fuck! (2017) и What The Super Mega Fuck! (2018). В социалните мрежи абревиатурата WTF обикновено съпътства снимки, които предизвикват удивление или недоумение. Събрани на едно място, те свидетелстват за налудничавата надпревара в споделянето на все по-шантави изображения и поставя въпроса за дематериализирането на фотографията в началото на 21-ви век. За автора:
Жан-Мари Дона е роден в Париж през 1962 г. Той е артист, издател и колекционер на намерена фотография. През 2015 г., след повече от 30 години в издателския бизнес, създава собствено издателство за фотокниги – Innocences . По време пътуванията си в Европа и САЩ събира обширна колекция от близо 400 000 фотографии, негативи и пощенски картички, които изнамира по архиви, антикварни магазини, битаци и аукциони. Той е бил артистичен директор на парижкото студио за графичен дизайн Sarbacane Design и съосновател на издателство Sarbacane, а от 2013 г. ръководи креативната агенция AllRight. В края на 70-те години започва да колекционира плочи с ямайска музика, а по-късно съосновава лейбъла Patate Records, специализиран в преиздаването на редки албуми на емблематични ямайски музиканти.Съпътстваща програма:

2 май, четвъртък, 20:00 – 23:00 ч., Vinyl MashUp! - Парти с Жан-Мари Дона и DJ DELightfull:
4 май, събота, 17:00 ч., Тур на изложбата с Жан-Мари Дона
18 май, събота, 20:00 ч., Европейска нощ на музеите 2019. Представяне на лимитирано издание на бира от серията Cosmic Debris IPA на Бял Щърк, създадена по повод изложбата Vernacular MashUp! Дизайнът на етикета е вдъхновен от неговата серия Rorschach.
Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н