Акценти Към рубрика

НЕОНОВИ ПАЛИТРИАко се интересувате от съвременно българско визуално изкуство, то надали срещате името на Андон Георгиев за първи път. Първите му учители се явяват под формата на френските комикси Рахан и Дъга, както и стари илюстровани книги, получени като подарък от дядо му, който му дава достъп и до работилницата си, в която започва да твори с размах. 

С течение на обстоятелствата и с диплома за зъботехник, заминава за Берлин, където следва “История на изкуството” и по-точно - на индийското изкуство. Твори по стените на музикални магазини, ресторанти, улици, фестивали и къде ли още не, като експериментира с различни техники и материали, наблягайки основно на неонови бои, дървени платформи и платна. Градът му пасва, а скоро си спечелва и псевдонима  “момчето от Източния блок”.

“Докато висях изцапан с акрил в Пренцлауер Берг, ме забелязаха организаторите на първата изложба Contemporary Neon Art “Fluidum”. На момента бях поканен за участие.”

Мечтата става реалност и Андон Георгиев се озовава сред имена на артисти, които, както сам споделя, е смятал за божества. Успехът на изложбата отваря пред него нови и различни възможности, а през 2004 г. пътят му го одежда към Пловдив, където се занимава активно с графичен и моден дизайн, както и с илюстрация.

В родния си град получава подкрепа от художника Кольо Карамфилов, който го кара да обещае, че след два месеца ще има достатъчно материал за самостоятелна изложба в галерията му U P.A.R.K. “Това остави в мен отпечатък, който пазя на най-свидно местенце в душата си, и който се превърна в мой стимул.” 
Илюстрациите на Андон Георгиев – AndonastY сякаш ни връщат в 60-те и 70-те години на миналия век, към силните крещящи цветове на тези времена. Към смелите решения на артистите, които не ги е страх да рискуват. Тези неонови и смели черти на образите създадени от AndonastY ни напомнят за графитите на американската стрийт култура. Тази година, той ще представи своята първа самостоятелна изложба в София и всички очакваме тези ярки образи да оживеят пред очите ни. AndonastY е същински майстор на графичните композиции, портрети и илюстрации. С неоновите си палитри, Андон прави ясна и твърда заявка за силно присъствие на арт-сцената и едно специално творческо имение, а именно – да твориш със замах и светлина. Ама от тази светлина, неоновата.


Андон Георгиев – AndonastY e визуален артист, илюстратор, плакатист и графичен дизайнер. Работи за визуални проекти на големи компании и издателства в Европа и САЩ. В последните години сътрудничи на дизайнерски лейбъли със собствени лимитирани серии. През годините Андон Георгиев колаборира с имена като AUDI, Nike, Converse, Apple (за които изработва дизайн на опаковката на iPhone 5), а негови творби срещаме в принтове из колекциите на BADINKA, марката за тениски PUKA и българския бранд Devil Walking.

Първата му самостоятелна изложба в София се открива на 24 януари в К.Е.В.А на Раковска 114 и ще остане по стените на К.Е.В.А до 14 февруари.
За повече информация следете събитието във Facebook тук, а повече от изкуството на Андон Георгиев ще откриете в страхотния му Behance профил.

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н