Акценти Към рубрика

В нейните ръцеЖените в наши дни са еднакво добре представени както пред, така и зад обектива, но е имало времена, когато малцина са били онези, които са имали да дадат повече зад, отколкото пред нея. Вивиан Майер е точно от тях. Име - икона, която е грехота да не почетете по време на първата изложба с подбрани нейни фотографии, озаглавена “В нейните ръце”. Тя ще бъде на разположение в София между 23 април и 6 юни в Софийска градска художествена галерия в рамките на 11-ото издание на “Майстори на фотографията”. 
 
Майер (1926-2009) е американски уличен фотограф с австро-унгарско потекло от страна на баща си Шарл Майер, докато майка ѝ Мария Жосо е французойка. От началото на 50-те до 90-те години на двадесети век тя работи като детегледачка в Ню Йорк, а по-късно и в Чикаго. Животът й е спокоен и изолиран - прозрачно битие, в което оцеляването върви пред реалното съществуване, а тялото сякаш няма сянка и само външно наподобява живот.

 
По щастливо стечение на обстоятелствата през 2007 г. в Чикаго се разкрива една друга страна на тази „жена без сянка”, оказала се източник на безкрайно творческо наследство. Внушителният труд на Майер включва над 120 000 фотографии, филми за камери Super 8 и 16 мм - една съкровищница от снимки, непроявени ленти, сред които невероятни открития. Тя снима кварталите на средната класа и улавя жестове, случайни изражения, застинали моменти, красотата на малките мигове. Портрет след портрет тя документира реалността на своя обикновен живот. В началото в черно-бяло, а от 60-те години нататък и цветно. 

 


Страстта ѝ да снима днес нарежда Майер сред най-емблематичните автори на улична фотография и стои редом с имена като Даян Арбъс, Робърт Франк, Хелън Левит и Гари Уайногранд. Не е желатено, а просто трябва да се оставим "В нейните ръце".
 
23 АПРИЛ - 6 ЮНИ
СОФИЙСКА ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ
Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н