Акценти Към рубрика

NORDIC - BEST OF 2018

Последното за годината издание на Nordic Soundscapes - платформата за скандинавска музика и култура, ще ни разтанцува отново на 15 декември в TELL ME. По този повод, както и поради стремглаво наближаващия край на 2018-a, обръщаме поглед към най-доброто от северната сцена през последната година. А ако искате да го чуете под формата на плейлист, заедно с Nordic Soundscapes сме ви подготвили един такъв във Spotify.


Kasper Bjørke QUARTET - THE FIFTY ELEVEN PROJECT

В края на 2011 г. Kasper Bjørke е диагностициран с рак. Ето какво споделя той за работата по последния си албум:

“Исках да документирам чрез музиката през какво преминавам. В същото време не исках да записвам преди да е преминал и последният ми преглед - исках да бъда сигурен, че ще бъда добре”.


 

Пет години по-късно последният преглед е факт и Kasper започва работа по THE FIFTY ELEVEN PROJECT.

Албумът е преобразуван в аудиовизуална експозиция с помощта на единайсет късометражни филма, акомпаниращи всяка композиция и режисирани от Justin Tyler Close.

За композицията Dur For Vitus Close създава визуален разказ, в който главният герой Christjan Ingimarsson (с главна роля във всичките единадесет филма) посещава на сън две свои версии. В метафоричен контекст темите за живота, смъртта и времето придобиват нов смисъл, имайки предвид фокусната точка на албума и връзката му с битката на Bjørke с тревожността и болестта.
В единадесетте филма Close представя чрез аудио-визуален, невербален диалог два наративни слоя: първият е борбата на един човек с рака и емоциите, които той среща, докато се сблъсква с вероятността за собствената си смърт, докато вторият ни насочва към влиянието на човечеството върху Земята. "В тази връзка човек е принуден да си зададе един много съществен въпрос: човечеството ракът на планетата Земя ли е?”

Слушайте The Fifty Eleven Project тук: https://open.spotify.com/album/4eC4jQZQZ3e7flVw1lX0BJ


Ólafur Arnalds - re:member
Няма как да пропуснем и новия албум на исландския мулти-инструменталист и композитор Ólafur Arnalds - едната половина от електронното дуо KIASMOS.
Re:member e четвъртият студиен албум на Ólafur Arnalds и съдържа 12 безгрешно композирани парчета. За създаването му музикантът е използвал собственоръчно изработен компютърен софтуер, наречен Stratus, който използва MIDI стойностите, задействани от това, което Arnalds свири на пианото си, за да генерира различни последователности на две различни пиана. Резултатът от този музикален експеримент е истинско въздействие и зашеметяване."Това е албумът, с който излизам от черупката си", споделя той. "Експериментирам със суровите влияния, които имам от всички различни музикални жанрове, без да ги филтрирам. Албумът изследва творческия процес и това как човек може да го манипулира, за да се измъкне от кръга на очакванията и навиците."

Въпросният софтуер е използван и за създаването на визията на последния му албум. Слушайте re:member тук: https://open.spotify.com/user/nostromoone/playlist/0HqDGeXpKpLYVHg9ixYWSi


Re:member Official Music Video: https://www.youtube.com/watch?v=oAhO5eegMfY


LYKKE LI - SO SAD SO SEXY
2018-а бележи и завръщането на едно от най-обичаните имена от северната сцена -  нейно величество Lykke li Zachrisson или позната ни като LYKKE LI.“So sad so sexy” e последният албум на шведската изпълнителка (вече базирана в Лос Анджелис), който излезе през пролетта на годината и е първият й такъв след появата на сърцераздирателния и емоционално болезнен “I Never Learn” през 2014-а.Li безспорно е артист, движен от силата на разрушаващата страст на любовта. Въпреки това, албумът хвърля един напълно нов поглед към света на Lykke Li, като се отдалечава от мрачните балади, родени от пепелта на разбитото сърце, и показва една идея по-оптимистично/еротично отношение към същината на любовните мъки. So Sad So Sexy инкорпорира типичното за изпълнителката поп звучене, украсено с клавишни инструменти и с елементи на трап, хип-хоп, R&B и мека електроника.

Слушайте So Sad So Sexy: https://open.spotify.com/album/28AjCPTvrM4gQIiwo0CEOE

Hard Rain Official Music Video: https://www.youtube.com/watch?v=rnY-5PTxr1E


Little Dragon - Lover Chanting EP

“Dance for peace and unity in this world of madness!” - с тези думи Little Dragon ни впускат в най-новото си EP - Lover Chanting."Целта ни е да създаваме музика, чрез която човек може да избяга", казва барабанистът Ерик Бодин през 2011 г. с излизането на третия албум на Little Dragon Ritual Union.

Днес спокойно можем да кажем, че целта е постигната на 100%.

Little Dragon е от бандите, които неусетно могат да те накарат да излезеш извън кожата си и да се потопиш изцяло в магията на музиката. Съдържащ 3 композиции и един римейк - “Lover Chanting”, “In My House”, “Timothy” и “Lover Chanting- Edit” - Love Chanting EP излезе през ноември и е първото EP в историята на бандата.Тематиката на мини-албума се върти около “Силата на любовта” - споделя вокалистката Yukimi Nagano - “Любовта не само между двама души, а силата на любовта като движеща сила във Вселената ни - тя е финалният екстаз от нашето съществуване. Това може да бъде всичко - докато танцувате, забравяйки къде се намирате или докато просто гледате луната в ясна нощ. Плуване в океана, поглед към непознат - любовта е много лично чувство. Наречете го както искате, но всички сме го усещали. Така че, прегърнете голямата тайна за всичко, която мозъкът не може да поеме и изгубете следите й в най-красивия смисъл - любовта. "


Потопете се в Lover Chanting EP тук: https://open.spotify.com/album/62qMaZERK3xLfIHp8m6iHN


Nordic Soundscapes

15 декември, събота

TELL ME (ул. Иван Вазов №12)

facebook.com/events/367866240427382


 
Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н