Акценти Към рубрика

А СЕГА КАКВОСлед като миналата година отпразнува двадесет годишнината от първото си издание, фестивалът Sofia Underground затвори една глава в историята си. В настоящото издание на дневен ред са поставени преоценката и осмислянето на опита, планирането на следващи стъпки и започването на нов етап.
 

През 2018 международният форум за пърформанс и гранични форми в изкуството задава винаги актуалния въпрос за дефиницията на сега. 

И сега какво е? Как може сега да се запази, да продължи? 

А какво е сега, съвремието, съвременното изкуство? 

Къде е артиста в това променливо сега? И каква е ролята на публиката сега? 

Как присъства пърформанс арт изкуството на съвремнните артистична сцена? Как взаимодейства спецификата на пърформанс арт с традиционните изложбени формати, с практиките за представяне, документиране и архивиране на изкуство? 


Performance and concept | Marta Lodola

Sofia Underground започва на 26 април, четвъртък, с изложбата Now What / What Nowпредставяща различни интерпретации на видео документирането на пърформанс изкуство. Различни гледни точки относно запазването на момента. Различни опити сега да се превърне в константа, безкраен миг. Рисувана анимация, видео колаж, селфи стик или статична камера са част от похватите, използвани от представените артисти. Документираните пърформанси варират от акции в публична и галерийна среда, през изолирани жестове в природата и интерактивни сеанси до хореография на енергията и взаимодействие със сензори. Повечето от 27-те документирани пърформанс арт проекта ще бъдат представени ексклузивно в изложбата. Включени са и две аудио инсталации, третиращи темата със звук. Излжобата ще бъде представена в САМСИ (Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство) в дните между 26-30 април.

В първите три дни на фестивала (26, 27, 28 април) програмата включва съпътстващи изложбата пърформанси, както и музикална програма – реализирани в сградата на САМСИ, както и в парковото пространство около нея. 


Yasen Vasilev I Nutricula Lisbon (2017)
 

На 29 април (неделя) фестивалът представя традиционната поредица от пърформанси в индустриалната среда на електро-контролния център на НДК (вход под Кино Люмиер). С интерактивни и групови изпълнения ще се включат ирландката Лиан Хейрлихи, израелката Ева Дабара, сръбският пърформанс арт пионер Ненад Богданович, както и младите българските артисти Вълко Чобанов и Димитър Велков. В партньорството с фестивалa Visibility in Art от Измир, Турция, през 2018 г. Sofia Underground представя гост артистите Шафак Ерсьозлю и Серенай Оуз. Мултиинструменталистът Сарп Кескинер ще проведе уъркшоп с млади артисти от София, резултатът от който ще бъде представен като общ саунд пърформанс. Програмата ще завърши с аудио-визуална колаборация между дуото от Истанбул mondual и екпериментатора от София Yves_O. 

 

Допълнителна информация за програмата и участниците е достъпна на:

http://sofiaunderground.com/

https://www.facebook.com/SofiaUndergroundPerformanceArtFestival/

 


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н