Акценти Към рубрика

ОЧИ В ОЧИ С ТЕАТЪРАНощ се спуска над страната, но не от обичайните. От различни локации - от театрите, през барове, музикални зали, търговски центрове, кина, галерии - в общо 15 български града ще отбележат шестата Нощ на театрите. Програма, която се провежда паралелно в още 11 европейски страи, по традиция ще започне от сутринта на 17 ноември и ще продължи след полунощ. Вече вероятно сте попаднали "под погледа" на театралните очи на редица известни театрални образи от сцената, които ни гледат "очи в очи" от впечатляващата рекламна кампания на Нощта.
Tази година пред обектива на фотографа Диляна Флорентин застават любимите актьори Владо Пенев, Юлиан Вергов, Владо Карамазов, Ованес Торосян, Иван Бърнев, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Христо Мутафчиев, Теодора Духовникова, Ана Пападопулу, Луиза Григорова, Силвия Петкова, Весела Бабинова, Койна Русева и Рая Пеева, световноизвестният български диригент Максим Ешкенази, прима балерината Марта Петкова и премиер солистът Никола Хаджитанев от Софийска опера и балет. Творческата концепция за цветните „персонажи“ е на The Smarts. Фотографиите ще бъдат включени в изложба на няколко места в София и Пловдив, сред които са Националната библиотека, Bulgaria mall и Mall Plovdiv.За да се информирате за всичко интересно от програмата, което не е никак, ама никак малко - напротив (само разгледайте сайта им), може да следите и чатбота на Владимир Карамзов във Viber - Владроб Кънекто, където ще има още подробности за събитията, включени в програмата на Нощта, за посланиците и специалните проекти. 

За да "видите" още през очите на актьорите, ще има интерактивна инсталация на централно място в София. Кадрите в нея  ще бъдат POV и ще разкрият различни моменти от ежедневието на актьорите - репетиции, подготовка за представление, минаване на текст, грим и не само. 


 

Нощ на театрите започна да се провежда в България преди 6 години, благодарение на Фондация „Арт Проджектс“ и Фондация „Асоциация Информбюро“, които обединиха усилията си да реализират една доказала се в европейската практика платформа. Инициативата веднага стана част от „Европейска нощ на театъра“ и много бързо събра всички, имащи отношение към театъра и сцената, създаде и показа качественото театрално изкуство във всичките му институционални и неинституционални форми, без граници и без езикови, религиозни или етнически бариери.


 

През 2018 г. Нощта на театрите ще e на 17 ноември в 15 български града и едновременно в 11 европейски държави. Зад идеята на платформата стои Елеонора Роси от Франция. Нейният концептуален план се нарича „LA NUITÉE - THE INTERCULTURAL NIGHT OF EUROPEAN THEATER“ и е обнародван официално в Париж на 5 октомври 2009. В тази Нощ Театърът се превръща в основна тема и събира по едно и също време всички, които го обичат. Освен спектакли в театрите и на алтернативни места се случат множество срещи, дискусии, изложби, концерти, разходки зад кулисите, контакти и нови възможности за сближаване на театъра с неговата публика.

Международен партньор на инициативата е Асоциация „Европейска нощ на театъра”. 


17 НОЕМВРИ
15 БЪЛГАРСКИ ГРАДА


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н