Акценти Към рубрика

ОКОЛОСВЕТСКО ИЗКУСТВО ОТ ГЕРМАНИЯИнститутът за международни отношения на Германия (ifa) със сигурност има богата история на изкуството за разказване. Най-старата организация, чиято цел е интернационалният културен обмен и популяризирането на немската култура по света, е видяла и съпреживяла какво ли не в тази сфера. Затова е наистина (без да преувеличаваме) голямо събитие да можем да се докоснем до част от нейната мащабна колекция от изкуство чрез една от най-големите пътуващи немски изложби. Тя гостува в двете нови изложбени пространства галерия “Капана” и зала “2019” до 8 декември като част от програмата на Европейската столица на културата Пловдив 2019.

Самото заглавие “Пътуване по света” подсказва, че произведенията, които са събрани в нея, правят възможно едно въображаемо околосветско пътешествие през призмата на изкуството. Пътуването обаче е и във времето, защото колекцията обхваща периода от 1949 г. до наши дни. Кураторите Матиас Флюге и Матиас Винцен подбират 400 произведения на близо 100 артисти с осезаем отпечатък върху историята на немското изкуство и върху цялата артистична сцена в Европа с идеята да обрисуват един различен образ на Източна и Западна Германия. Особено внимание те обръщат на следвоенното изкуство между реализма и абстракцията, попарта, флуксуса, социалната фотография на 50-те и феминистките тематики на 70-те.

Ако историята на изкуството ви вълнува, то със сигурност не бихте подминали с лека ръка шанса да видите отблизо творбите на емблематични имена, които никога не са достигали до публиката в Пловдив. Сред тях се открояват имената на Бернд и Хила Бехер, Зибил Бергеман, Йозеф Бойс, Арно Фишер, Катарина Фрич, Херман Гльокнер, Андреас Гурски, Матиас Хох, Кандида Хьофер, Ребека Хорн, Барбара Клем, Райнхард Муха, Нам Джун Пайк, Дитер Рот, Томас Руф, Карин Зандер, Томас Шюте, Волфганг Тилманс, Гюнтер Юкер, Волф Фостел и Улрих Вюст. И за капак - “Пътуване по света” е с вход свободен.Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н