Акценти Към рубрика

Онзи вятър от първата среща


Йосиф Цанков

Един от основателите на националното радио, главен композитор на театър „Одеон”, дългогодишен главен редактор на „Балкантон” и автор на над 500 музикални произведения, Йосиф Цанков е истинска легенда в музикалната ни история и неслучайно носи прозвището "патриарх на българската популярна музика". Този октомври музиката му се възражда с гръм и брас благодарение на неговия внук Вили Стоянов, който в знак на любов и уважение към творчеството на своя дядо събира спомена за музиката му в албума "Онзи вятър от първата среща". Емблематичните произведения на Йосиф Цанков ще чуем по време на концерта на 15 октомври в SOFIA LIVE CLUB, аранжирани от Михаил Йосифов и в изпълнение на едни от най-ярките представители на съвременната джаз сцена, а броени дни преди събитието си поговорихме с Вили за музиката и спомените за неговия "деди Йожи".


Йосиф Цанков е оставил цяла вселена в българската музикална история. За теб какво е най-ценното, което е завещал като творец?

Поставил е основата на българската популярна, танцова, та дори и спокойно можем да я наречем естрадна музика, по абсолютно безапелационен начин с композирането на над 500 музикални творби, притежаващи удивително силна мелодия и изпълнени с безкрайно нежна, но много плътна и наситена емоция.


фотограф: Don Floyd / Nighthawks

Каква беше мотивацията ти да се захванеш с работа по този албум? Желанието творчеството му да стигне до по-младото поколение или някаква твоя лична необходимост да се обърнеш към него точно сега?

Определено и двете. От години обсъждаме с Мишо Йосифов необходимостта музиката му да бъде свирена, защото това е начинът тя да живее. Не отричам и личната ми необходимост. Но за нея трябваше да порасна, за да я разпозная като такава. И щом това се случи, нещата си дойдоха по местата.

Кое беше най-голямото предизвикателство в работата по албума?
Да успея да изсвиря мелодията така, че слушателят да не чувства липсата на текст (В албума "Онзи вятър от първата среща" Вили Стоянов и неговият тромбон са "гласът" в програмата).

Каква беше реакцията на публиката след поредицата от концерти, които направихте под името "Среща с деди Йожи"? Очаквана ли беше обратната връзка или имаше нещо, което те изненада?

Очаквана донякъде, защото това все пак е музиката на Йосиф Цанков, едни познати и много обичани мелодии. Но в същото време приятно изненадваща, защото комплиментите, които получихме за нашата адаптация на тази музика бяха жадувани, но на моменти доста неочаквани.


Композицията „Керванът” на Йосиф Цанков е ориенталско танго, изпято от Екатерина Ванкова. През 1937 г. англичани я чуват по радиото и пожелават да се запише в Холивуд на винил. Именно от Холивуд тръгва световната й слава, а Йосиф Цанков е едва на 26 г. През Втората световна война американските и английските войници, които се сражават в Сахара срещу войските на Ромел, искат всяка сутрин да бъдат поздравявани с „Керванът”, който звучал по Радио Лондон, сега BBC. На 15 октомври ще я чуем в съвсем нов аранжимент, дело на Михаил Йосифов.

 

Какво научи от дядо си за музиката?
Че няма никакъв друг начин да се занимаваш с музика, освен с цялото си сърце и душа. Особено, ако искаш животът ти като музикант да има значение. И това, което оставяш след себе си, да има значение.

Има ли нещо, по което двамата си приличате? Наследил ли си нещо от неговото отношение към музиката и към живота?

Не съм сигурен. Нямам щастието да го познавам лично, защото си е отишъл няколко години преди аз да се родя. Майка ми твърди, че много си приличаме. На мен ми се иска да е така, защото колкото повече го опознавам, чрез музиката, която ни е оставил и по разказите на хората, които са се докоснали до него, толкова повече му се възхищавам. 

В музиката на Йосиф Цанков присъстват изключително силни женски вокали. Има ли днес техни достойни наследници и кога вокалът е важен за музиката?
Според мен точно тези силни женски вокали нямат достойни наследници в момента. Вокалът е важен за музиката, само когато преглътне егото си и успее да предаде музикалната фраза така, че да можем да я приемем дори и без текст.


фотограф: Don Floyd / Nighthawks

Любопитна история или подробност за дядо ти, за която никой не подозира?

Всички хора, от които слушам разкази за дядо ми, твърдят, че са били приятели с него. Винаги е бил център на компанията, черпел е всички наоколо, разказвал е увлекателни истории. Истината е, че той е бил дълбоко самотен човек.

След смяната на режима през 44-та работата на Йосиф Цанков е била силно ограничена. Какво е било отношението му към новата власт и как е успял да се пребори с всички предизвикателствата и трудности, породени от тази промяна?
Мисля че, ключът към справянето с тези трудности е фактът, че той е бил изключително аполитичен. И въпреки трудното време, не е спрял да твори. Това е бил неговият начин да устои, с музиката.

Ако можеше да се срещнеш с дядо си сега, какво щеше да му кажеш? 
Щях да го прегърна и нямаше да го пусна никога.


"Онзи вятър от първата среща" е на 15 октомври от 21ч. в SOFIA LIVE CLUB
Билети за събитието ще откриете тук.

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н