Акценти Към рубрика

КАК ДА ПИШЕМ ЗА ПРИРОДАТА


снимка: Ami Vitale

Какво е природа? Как да я обясним? Как да я опазим? Как да пишем за нея по нов, въздействащ и оригинален начин? Отговорите на тези въпроси ще потърсим още в първите дни на септември, когато Фондация "Елизабет Костова" организира уъркшоп по творческо писане с писателя и журналист Димитър Кенаров. Работилницата на тема "Как да пишем за природата" е насочена към ученици между 14 и 18 години, с фокус върху неходожествената литература и есе. В рамките на три дни, между 4 и 6 септември, учениците ще се запознаят с есета на български и чуждестранни автори, ще излязат от класната стая, за да се гмурнат сред природата (в градски паркови пространства и зоологическата градина), за да напишат собствени текстове за преживяванията си и да ги обсъдят със съучениците си. Записванията са до 30 август и можете свободно да кандидатствате, независимо дали живеете в София или друга част на страната, като попълните и изпратите електронен формуляр на сайта на фондацията. Работилницата ще протече изцяло на български език. Таксата за участие е 100лв, а ако решите да споделите преживяването с приятел, при записване и двамата получавате 50% отсъпка. След курса ще получите обучителни материали и сертификати, издадени от Фондация "Елизабет Костова".

снимка: Николай Грозни
 
Димитър Кенаров е журналист, писател и природолюбител. Автор е на две стихосбирки (едната от тях за животни) и на множество пътеписи и текстове за екология в англоезичната и българската преса, сред които The New Yorker, Esquire, Outside, The Nation, The Atlantic, Foreign Policy, The New York Times, и The Virginia Quarterly Review. Има две кучета и един ден иска да има мравояд. 
 
"Природата често ни оставя без дъх... и без думи. Любуваме се на пъстри цветя, обичаме да ядем сочни ябълки, разхождаме се из светли широколистни гори и по диви планински пътеки, птичата песен разтуптява сърцата ни, ромонът на потоците ни успокоява, слушаме с трепет прибоя на разгневените морски вълни, галим нежно кучето или котката вкъщи, възхищаваме се и на животните в зоопарка или пък се ужасяваме от тях, седим на тревата в градския парк и мечтаем, гледаме алените залези привечер и как небето постепенно потъмнява. Хубаво е, да. Красиво. Приятно. Но не знам какво друго да кажем. Как да го кажем. Толкова е величествена природата, но в главите ни се раждат само изтъркани клишета, бледи думи. Пъстри цветя. Сочни ябълки. Алени залези. „Величествена природа“ — казваме. „Останах без дъх.“

Но природата не заслужава клишета. Разнообразието на пейзажи, на растения и животни около нас, заслужава и разнообразни думи, разнообразни форми. Природата е винаги оригинална, всеки път различна по свой си начин, въпреки на пръв поглед повтарящите се сезони. И затова ние – всеки от нас толкова различен, оригинален – ѝ дължим същото."

Откъс от книгата “Апокрифни животни” на Димитър Кенаров, можете да прочетете тук.

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н