Акценти Към рубрика

Есента е време за джаз


Линда Мей Хан О

Отново настъпва моментът за един от най-очакваните джаз фестивали в България - Plovdiv Jazz Fest. Тази година организаторите са решили да ни потопят в разнообразна програма в рамките на трите дни на фестивала. Паралелно с главните концерти, ще се насладим и на програма в програмата, както и на фестивал във фестивала. Всичко изглежда е умножено по две. В основната селекция са включени изявите на специални гости като Джон Скофийлд, Мария Жоао, Кърт Розенуинкъл, Петър Славов. Сред тях ще има и една малко позната сред меломаните тук дама - Линда Мей Хан О. Тя е контрабасист и композитор, която е избрана от Пат Матини и Джо Ловано да свири в техните нови групи и тази година ще се превърне в символ на петото издание на фестивала.


Мария Жоао

Фестивалът ще открие ексцентричната Мария Жоао, заедно с нейния дългогодишен музикален партньор – пианистът Марио Лажиня. В проектите им съществената основа е именно джазът, но те изпитват изявен интерес към различни музикални традиции като африканска, бразилска, индийска музика, поп, рок, класическа музика и разбира се, традиционната португалска музика. Техният дует води до едни от най-задълбочените и оригинални проекти на съвременната португалска музика.


Джон Скофийлд и Джон Клиъри

На 01 ноември от 20:00 ч. в Дом на културата "Борис Христов" ще можем да чуем и легендарният китарист и трикратен носител на Грами – Джон Скофийлд. Той е майсторски джаз импровизатор и покрива целия стилов спектър на китарата в джаза. Скофийлд е сред най-значимите китаристи от 80-те години насам.В България той пристига в компанията на един от най-интересните певци и пианисти в историята на съвременния блус Джон Клиъри. Тази година двамата правят лимитирано турне в Европа и САЩ, чийто маршрут минава през Пловдив Джаз Фест.


Петър Славов-син

Паралелната програма пък предлага клубни концерти и джем сешъни, както и изложба, литературен фокус, дори и младежки конкурс за джаз изпълнители. Няма да пропуснем и младия фестивал “Джазтроника” в рамките на тези три дни, който за първи път ще види бял свят. Ако сте джаз фен, няма място за чудене - независимо от Пловдив или не, вземете си един ден почивка и елате да се потопите в атмосферата, която само този град и неговият джаз могат да създадат. С петгодишната си традиция фестивалът е доказано неповторим. Уверете се сами.

КОГА: 31 ОКТОМВРИ – 02 НОЕМВРИ
КЪДЕ: ДОМ НА КУЛТУРАТА „БОРИС ХРИСТОВ“, BEE BOP CAFÉ, ПЛОВДИВ


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н