Акценти Пловдив Към рубрика

MORE THAN ONE DANCEМозъкът е органът, който синтезира и обработва информация, която сетивата му подават. Как ли изглежда мозъкът ни, докато гледаме изпълнение на съвременен танц? Към този въпрос ни провокира визуалната идентичност на тазгодишното десето издание на Фестивала за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK Както подобава за юбилей, програмата ще е празнична и ще излъчи всички цветове от спектъра на съвременното танцово изкуство на сцената на Зала „Борис Христов“ в Пловдив от 23 Септември до 15 Октомври. Танцово изкуство от цял свят, което ще преодолява граници не само в пространството, но и в умовете ни. Ще ги „взриви“ с множество послания, с различни визии, внушения, с разнообразен мащаб и представяне. И в крайна сметка ще разшири съзнанието ни до размерите на едно ново земно кълбо – танцуващо, и побиращо в себе си универсалните теми за любов, революции, зависимост от технологии, за другия, различния…Откриващият спектакъл на тайванския хореограф Хуанг Юи и индуструалния немски робот КУКА ще представи един по-различен танц между човек, приучен да потиска емоциите си, и машина, учеща се да танцува и докосва. Техният „Дует за човек и робот“ провокира към размисъл за докосването не само като свързване между хора, но и като връзка със самите себе си, като танц. Интервюто с Хуанг Юи можете да прочетете тук.Чехия гостува на Фестивала с три артистични изпълнения. Аудиовизуалният спектакъл “ГАЙД“ с хореограф Вера Ондрашикова ще ни поведе към сюрреалистично пътуване във времето, между младостта и старостта, през мъгла и лазерна светлина, в търсене на другия ни аз. „Разказвачката“ на чешкия творчески колектив SPITFIRE COMPANY преминава през най-тъмните и интимни състояния на жената, за да разкаже и разголи пред публиката белезите не само на тялото, но и в душата. На боксовия ринг в Пловдив ще излезе със „Стъпка преди края“ отново SPITFIRE COMPANY §Damuza, за още едно солово изпълнение, посветено на Мохамед Али и на боеца, който никога не се предава.

Мозъкът ни обработва информация, която сетивата му подават. Но каква е тя, има ли смисъл в изображенията от екрана? „Как оценяваме образа и звука сега?“ Днес той е високо технологичен, но дали е високо смислен и съдържателен … Тези въпроси поставя японският танцов спектакъл ХРОМА – експеримент със „светлина и сенки“, с поезия и философия, в който визуалните ефекти гонят и поглъщат стъпките на изпълнителите . А крайната цел е преоткриване на „изкуството като чисто изживяване“. Както разказват организаторите на фестивала, хореографът и съосновател на световноизвестния артистичен колектив Dumb Type Широ Такатани подчинява законите на физиката и съвременните оптически технологии, за да предизвика зрителите да потърсят смисъл в стотиците изображения, които виждат на екрана всеки ден. „Защото така, всъщност, виждаме и създаваме света около нас.“. Самият Такатани споделя за своя спектакъл: „Подобно на Спиноза, който шлифова лупите на очилата си, за да види света в цялата му красота, днес боравим с нови технологии, които съвсем скоро ще ни позволят да уловим всеки един момент и да вникнем в най-дребните му детайли. Дори и така, пак ще достигнем единствено до една убедителна фасада, а не до искрената, понякога и плашеща, красота на реалността.“Белгийската компания Peeping Tom чертае тенденции в съвременния танц. В Пловдив тя ще представи новаторския си спектакъл „МАЙКА“ като грандиозен танцов театър, хипнотизиращо взаимодействие между танцьори и декори, посветен на образа на майката в различните му проявления и от различни гледни точки.Фестивалът ще бъде закрит с африканската танцова революция на „Република Калакута“ и хореографа Серж Еме Кулибали. Спектакъл е вдъхновен от известния нигерийски композитор, саксофонист, политически активист и създател на афробийта Фела Кути и ще бъде представен не само под звуците на африкански ритми, джаз и фънк, но и като платформа, от която артистите ще отправят своите послания – за бунт, промяна, свобода…
Взривяващ мозъка и сетивата очакваме да е най-новият формат на изпълнение на Иво Димчев, който за трети път ще гостува на сцената на ONE DANCE WEEK, този път със своите „СКУЛПТУРИ“, които ще дебютират в Пловдив след успешното им „извайване“ във Виенския Народен театър. Музикалният групов пърформанс със сигурност ще пресече много граници, но ще остане на ръба между поп концерт и съвременен танцов спектакъл. Очакваме го с нетърпение и вълнение. Както и всички останали пъстри и многолики артисти и техните изпълнения - от европейски танцов театър, през африкански бунт до азиаткси минимализъм. Всичко това – на сцената на ONE DANCE WEEK и на нашето съзнание.

Цялата програма и информация за Фестивала може да разгледате на сайта: http://onedanceweek.com/

КОГА: 23 Септември – 15 Октомври, 2017

КЪДЕ: зала „Борис Христов“ Пловдив

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н