Акценти Пловдив Към рубрика

ОПЕРА ПОД ЗВЕЗДИТЕНе, не е турнир, но OPERA OPEN е на открито и ни подарява възможността да се наслаждаваме на общо 11 прекрасни класически произведения, балет, опера и оперети, мюзикъли и модерен танц под топлото лятно небе над Античния театър в Пловдив между 10 юни и 29 юли.

Фестивалът ще бъде открит на 10 юни с концерт-спектакълът “Орфей & Паганини”, в който ще се смесят музи, фурии и демони, опиянени от музиката на Монтеверди, Глук, Офенбах и Паганини. За всичко това ще се погрижат специалните гости - цигуларят Марио Хосен, талантливият квартет на Арена ди Верона, енигматичният Мишел Деньов, очарователното сопрано на Ла Скала Никол Брандолино и диригентът флейтист Жан Ферандис.

На 17 юни ни очаква и премиера на една от най-гледаните опери в света “Травиата” под режисурата на Нина Найденова. За да съживят на сцената драматичната съдба на “безпътната” Виолета Валери и трагичните опити на двама влюбени да се освободят от обществените предразсъдъци, в Пловдив пристигат солистите с международна кариера Иван Момиров и Марчин Брониковски, предвождани от маестро Иван Ангелов.Само няколко дни след това, на 21 юни, носителката на втора награда от престижния конкурс “Кралица Елизабет” Пламена Мангова се завръща в България за “Великите клавирни концерти”, включващи творби на Гершуин и Григ. Пианистката свири съвместно с Оркестъра на френското национално радио, Националния оркестър на Белгия, Филхармонията на BBC, Оркестъра на RAI, Московския симфоничен
оркестър "Чайковски", Оркестъра на Санкт
Петербург, на фестивала във Вербие, a освен това води и майсторски класове в Испания, ЮАР, Япония, България и Белгия.

Една от най-силните и неостаряващи любовни истории на Шекспир ще приеме нова форма и движение на 24 юни. Балет “Арабеск” представят своя модерна танцова версия на балета “Ромео и Жулиета” на фона на мелодиите на Сергей Прокофиев, изпълнени от орекстъра на пловдивската опера. Върху Шекспировите представи за времето и пространството, истината, познанието, любовта и мястото на човека в мирозданието разсъждава хореографът Боряна Сечанова, а диригент на спектакъла ще бъде Никша Бареза от Хърватия.

Програмата на OPERA OPEN 2017 продължава и през юли с още седем дати. Повече информация може да откриете на сайта на Опера Пловдив. Билети - в eventim.bg.

КОГА:10 юни - 29 юли
КЪДЕ: Античния театър, Пловдив


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н