Акценти Пловдив Към рубрика

ТАНЦУВАЩАТА АМЕРИКАМежду 26 и 28 март ще гледаме днешната Америка не от телевизора, а на сцената в Пловдив. Платформата SPOTLIGHT: USA представя подбрана селекция от американския съвременен танц и се провежда за първи път у нас. Девет разнолики трупи, хореографи и програматори от цял свят ще покажат най-новото и най-доброто от палитрата от стилове, влияния и каузи отвъд Океана. 
 


Протестна салса, хип-хоп и улични танци изграждат откриващия спектакъл БУЙНА ВОДА. На сцената умело се преплитат расовите отношения, политиката на сушата, огнестрелната епидемия и най-вече темата за експлоатацията – и на природата, и на хората. 
 


Сред най-очакваните представления е ИНДУСТРИАЛЕН БАЛЕТ – дръзка комбинация от модерен балет, младежки бунт и industrial музика на живо. Определяна като вундеркинд и свежо попълнение на изпълнителската сцена в Сиатъл, хореографката Кейт Уолик представя мрачно, но зареждащо зрелище.
 


Илюстраторката на New Yorker Майра Калман стои зад историите в ПРИНЦИПИТЕ НА НЕСИГУРНОСТТА – хумористичен прочит чрез танц и мултимедия и на дребни битовизми, и на големи исторически поврати, на живота и смъртта.ПАЗИТЕЛИ НА КРАСОТАТА е минималистичен опит за „преоткриване“ на красивото - понятие с твърде размити граници. УСЕЩАНЕ/ОБЪРКВАНЕ пък е създаден и представен от жени на възраст от 15 до 60 години. Хореографът от Портланд Тани Холт ще оспори стереотипа за женското тяло, което винаги трябва да е перфектно.


 
Програмата включва още приказен японски видео арт, съживени митове от Карпатите, експериментален любовен дует и солов спектакъл, вдъхновен от "Човешко, толкова човешко" на Ницше. Ще има също дискусии и майсторски класове.

КОГА: 26 - 28 март
КЪДЕ: Дом на културата "Борис Христов"


 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н