Акценти Към рубрика

ПРИРОДНИ ФОРМИ

Моника Найденова

Най-новата галерия в София Little Bird Place е единственото художествено пространство в страната, организирало дейността си около конкретен тематичен профил – модерно и съвременно изкуство, посветено на природата, биологичния свят и екологията. И някак тематично с ноемврийския брой на "Виж!", посветен на взаимовръзката между изкуство и природа, първата изложба в галерията носи името „Природни форми“. В нея между 30 октомври и 24 ноември ще можем да видим творбите на Васил Ангелов (графика), Калия Калъчева (живопис върху дърво) и Моника Найденова (скулптура от стъкло). Произведения в различни техники, създадени от автори с индивидуален поглед и интерпретация на природния свят, обединени в общ кураторски проект и представени по един приветлив и обаятелен за публиката начин. По този повод си говорим с кураторите на галерията Теодора Константинова и Радослав Механджийски (познавате ги от платформата Art and Culture Today и творческата резиденция Imago) за диалога между буквалното и метафоричното. 

 

Васил Ангелов

Какво ви провокира да се включите като куратори в галерия Little Bird Place? 

Провокира ни смислената и отличаваща се за страната ни идея на създателя на галерията – Росен Узунов – профилът на пространството да е обвързан с конкретен тематичен фокус – модерно и съвременно изкуство, посветено на природата, биологичния свят и екологията. Това, разбира се, предполага по-широка интерпретация на темите, която не се изчерпва с буквалното. По принцип ние сме изкушени да създаваме експозиции, обединяващи съвсем разнолики автори – независимо дали целим хармонични или съзнателно накъсани, фрагментирани, конфронтиращи се визуални разкази. С други думи, обичаме да експериментираме, забелязвайки взаимодействия между художници и произведения, съхранени в самото изкуство, не толкоз във вторични фактори и чувстваме, че в Little Bird Place ще имаме възможности за подобни проекти. Разбира се, работата ни с галерията е дефинирана и от нейните пазарни цели, което също е вид ползотворно предизвикателство. 


Калия Калъчева
 

Опишете ни накратко какво ще видим по време на изложбата "Природни форми". Защо избрахте точно на тези автори?

Ще видите произведения на трима художници, работещи в различни медии. Васил Ангелов – график, част от най-значимия колектив за графика в страната – студио „Print Nest”, Калия Калъчева – добре позната като художник, с нестихващ порив към разработване на нови проекти – тя ще покаже творби върху дърво, създадени с нейна специфична техника. Не на последно място, Моника Найденова, стъкло – тя е сред най-важните млади автори, формиращи нов, осъвременен поглед към стъклото като художествено изразно средство. В някои от творбите й присъства нотка утилитарност, която се позиционира добре в профила на галерията.

Избрахме тях, защото общата експозиция онагледява добре намерението на галерията – да излага стойностно изкуство, разнопосочно като естетика и материали, което обаче винаги има пряко или косвено отношение към природата и екологията. От кураторска гледна точка искахме да постигнем интуитивен ритъм между пространството и творбите, който да е, преди всичко, хармоничен като цветове, настроения, послания.

 

 
Моника Найденова

Кои са предизвикателствата и "подводните камъни" в курирането на изложби на природна тема?

В момента природата и екологичните проблеми са от централен интерес за съвременното изкуство. Причините са ясни. Пренасищането от проекти, фиксирани върху сходна тема обаче поражда усещане за тривиалност, независимо колко важно е посланието. На Венецианското биенале тази година доста произведения и павилиони дискутираха екологичните заплахи на времето. Някои от интерпретациите бяха наистина фантастични! Безспорно обаче изпитахме  и усещане за изчерпаност, за „напън“ преднамерено да се работи по темата не в духа на творческия импулс, а в духа на прагматичния избор. Затова, говорим в глобален план, предизвикателство пред кураторите е да разкрият истински интригуващи модели за комуникиране на добре познати послания и проблеми.


Калия Калъчева
  

Как си взаимодействат изкуството и природата и как се променя това взаимодействие във времето, в което живеем? 

Изкуството винаги се е вдъхновявало от природата – в творчески смисъл. От формите, естествените процеси, от въплътения във всичко и непознаваем в пълнотата си смисъл, от различни природни феномени, от контраста между красота и безскрупулност в природата, от чисто визуални до разтърсващи екзистенциални преживявания. Основната промяна е, че днес ние се вълнуваме предимно как вредим на природата, дали и кога тази вреда ще ни унищожи, вълнува ни емпатията към растителния и животински свят, възможността да опитомим реалността и т.н. – въпроси, които, по същество, са разумни, социално-логични, често себецентрични. Позитивното е, че вдъхновеният творец действително успява поне за миг да ни подтикне „да прогледнем“ или да съпреживеем даден проблем, успява да ни въздейства, да ни поучи. Негативното е, че прекомерната разумност пречи на творческата необузданост и сред морето от вразумено съвременно изкуство човек се отегчава, липсва му допира с реален заряд. Някои автори са готови да изтъргуват себе си, за да са част от актуалния поток, което обаче е нормално – художниците днес са изправени пред изключителни предизвикателства. Отново говорим в глобален план.


Васил Ангелов
 

Кои са най-смелите и провокиращи размисъл артистични акции свързани с природа, които са ви впечатлили напоследък?

Напоследък, без съмнение, литовският павилион на Венецианското биенале, който спечели и голямата награда на биеналето. След 15-на минути в пространството човек започва да съпреживява усещането за изтощение, умора, безразличие, усещането за някаква екзистенциална неспособност на съвременния свят да предотврати самоунищожението си, въпреки интелектуалния и технологичен потенциал, с който разполагаме. Епичният многочасов пърформанс ни напомня на разгърната съвременна еко-интерпретация на гравюрата „Меланхолия“ на Албрехт Дюрер от 1514 г. В нея женската персонификация е заобиколена от всевъзможни предмети на геометрията, алхимията, нумерологията – въпреки това излъчването на „окрилената“ дама е изтъкано от раздразнение и досада.


Литовският павилион на Венецианското биенале

Марина Абрамович

Любопитна е и осезаемата промяна в последните проекти на Марина Абрамович, вдъхновена от преживяванията й в Бразилия, където след две сесии с аяхуаска в съзнанието й покълва нова представа за насоката на творчеството й. Историята е представена в документалния филм The Space in Between: Marina Abramovic and Brazil. В заключение, тя чувства за необходимо да „внесе“ природни преживявания в градските пространства и да създаде метод, чрез който ние да черпим енергия и самопознание от общуването ни с природата, без да напускаме местообитанието си. 

 

Има ли изкуството силата да променя средата, която обитаваме? 

Да, разбира се. Стрийт артът е най-очевидния примери. Наскоро дизайнерът Щефан Загмайстер реализира мащабен проект, посветен на красотата, показан като пътуваща изложба в цял свят. Изненадващо или не, естетически приятната среда в живота ни влияе силно благотворно на поведението, познавателните способности и настроението ни. Изкуството и ентусиазмът на художници и креативни умове регулярно обживяват запуснати квартали в цял свят – Лондон, Берлин, Филаделфия, Детройт, Пловдив. За добро или лошо, успехът на техните усилия най-често е свързан с невъзможността те самите да продължат да обитават създадените от тях социални пространства, защото кварталите се превръщат в нещо хитово, наемите се покачват и, в крайна сметка, икономиката надделява. Цикълът е идентичен навсякъде по света. Така или иначе, примерите са много.


Инсталацията Ice Watch на Олафур Елиасон
 

Ако можете да поканите един световен артист в галерията, кой щеше да е той и защо?

Вероятно Олафур Елиасон – защото проектите му в по-малки пространства винаги са изключително интимни и въздействащи, а и защото той е сред малкото цялостно отдадени на природни и екологични теми световни имена, у който се усеща реален ангажимент, надскачащ пространствата за изкуство.
Изложбата „Природни форми“ е в галрия Little Bird Place на улица "11 август" 7 от 30 октомври до 24 ноември, а откриването е на 30 октомври от 18 до 22 ч.

facebook.com/events/858105671254342/

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н