Акценти Към рубрика

ПРОМЕНИ МЕ, ПРОМЕНЯМ ТЕ


Sophia Grancharova, Points of contact, 2016

Илюзия или реалност е възможността за промяна?

На този и на други въпроси, касаещи намесата на изкуството в съвременния свят, търсят отговори кураторска резиденция КЛИК.

„Промени ме, променям те“ е работа на Клелия Кусоне - независим куратор, редактор и критик от Франция. Тя е първата кураторка от международната програма КЛИК на фондация „Изкуство – дела и документи“ и Гьоте-институт.

След близо два месеца престой в България, Кусоне откри първата изложба от поредицата, на 26 юли. Чрез нея, тя изразява собствената си позиция на чужденец и художествения живот у нас. Кусоне работи по идеята от „другостта“ и срещата между хората – как изживяваме новото и чуждото и как приемаме различията. В подхода и избора си на автори и творби кураторката изследва както личните, така и социално-политическите аспекти на темата за различността.
Груповата изложба "Промени ме, променям те" (Alter me, alter you) се занимава с другостта, разбрана в смисъла на едноименната философска концепция (alterity). В нея участват Петя Димитрова, София Грънчарова, Якоб Киркегор, Веселина Николаева, Андреа Попйорданова, Севда Семер и Йоана Немес.


Борис Праматаров

Съзнателно и несъзнателно, другият е постоянен обект на внимание, граница, която очаква да бъде прекосена, докато  ние се разтягаме в пространството. Цялост, който предизвиква възвращаеми движения – между нас самите, между нас и другия, другия и нас.

В своя завършващ проект, който е и кулминация на резиденцията й в София, Кусоне включва автори, работещи в сферите живопис, фотография, илюстрация, звук и дигитален печат.  

 

КОГА: 27 юли – 24 август 2018 г.

КЪДЕ: Гьоте-институт България; ул. „Будапеща“ 1, СофияКалендар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н