Акценти Към рубрика

RADAR FESTIVAL BEYOND MUSIC


"Бележки по Хопър" с Джудит Схолте, Димитър Бодуров, Нилс ван Хафтен

Експлозия от прогресивни идеи се крие в умовете на всеки от нас. Откъде идва тази увереност? В съзнанието ни се „срещат” всички знания, информация, любознателност, таланти – качества и способности. Когато успеем да регистрираме някои от връзките помежду им, мозъкът ни автоматично започва да генерира новаторски идеи.

RADAR е фестивал, който обръща внимание на тези процеси и на изкуството отвъд границите на обичайното и най-вече на предразсъдъците ни. В началото на август RADAR ще създаде условия за пресечни точки на различните музикални жанрове и тенденции, както и между музиката и другите форми на изкуство като кино, видео арт, поезия, съвременен театър и танц, но ще открие място и за плодотворния технологичен сектор.

Електроника, бийтбокс, аудиовизуални амбиенти, музикално-театрално представление - RADAR е цяло малко море за изява на съвременната артистичност и култура. За повече информация покрай фестивала следете на radar-festival.eu, а ето и RADAR програмата:


NOVI_SAD (GR)

03.08 / 20:00 / MODERATO CANTABILE - Енигматичен дуо концерт с Аня Лехнер (виолончело), Франсоа Кутюрие (пиано). Мистицизъм, ритуали и импровизации са в основана на новия проект на музикантите от култовия немски лейбъл ECM.
04.08 / 19:30 / ТИТАНИЧНО - Музикално-театрално представление, съчетание от хумор и джаз, с участието на Милица Гладнишка (глас), Васил Спасов (пиано), Михаил Йосифов (тромпет), Борис Таслев (бас), Атанас Попов (барабани). Милица в компанията на едни от най-изявените джаз музиканти на България ще разкажат историята на оркестъра на Титаник, свирил до последно на борда на потъващия лайнер. С много хумор.
04.08 / 22:00 / IDMT /21.00/ - Аудио-визуален електронен сет. IDMT е съвместният проект на Климент Дичев (Kliment) и Михаил Стоянов (Cinnamint) от Атмосферик, които ще ни отведат на панорамна звукова разходка из експерименталните измерения на микро и макро вселената, включваща елементи на ембиънт, IDM и аутономик бас музика.
05.08 / 19:30/ БЕЛЕЖКИ ПО ХОПЪР - Аудио-визуално представление с участието на Джудит Схолте (глас), Димитър Бодуров (пиано и електроника), Нилс ван Хафтен (саксофони и бас кларнет). Късна вечер в заведение в Ню Йорк. Двама мъже и жена седят на бара. Това е “Нощни птици”, вероятно най-известната картина на американския художник Едуард Хопър.
05.08 / 22:00/ NOVI_SAD - Аудиовизуални амбиенти и миражи, Танасис Карпулиас – електроника Озвучени пространства, дрон манипулации, микротонове срещу обертонове се срещат в структурирани музикални миражи. Novi_sad хомогенно интегрира съвременните аудиовизуални средства с чувствителност към средата. Карпулиас несъмнено има кинематографичен подход в създаването на звук, който размива границите между зрител и слушател.
06.08 / 19:30/ DrummingCellist - Дует от един човек, Кристиян Крайнчан (барабани, виолончело, електроника) Словенският мултиинструменталист Кристиян Крайнчан обединява Бах и Арво Перт със съвременния джаз.
06.08 / 22:00/ CLAVEXPERIENCE - Бийтбокс, глас и електроника пътуват през трип хоп, джаз и реге. Участват Димитър Горчаков (синтезатори), Павел Терзийски (глас, looping & fx), Александър Деянов – Skiller – beatbox. Музиката на Clavexperience варира в стиловете Idm,Trip Hop, Jazz, Reggae, Beats, като в основата си е плод на импровизация, в която тримата общуват най-добре.

Обичайно през август компасът сочи изток, ако в първите дни на месеца сте на варненския бряг, непременно настройте радарите си на арт честоти.

КОГА: 03 - 06 август
КЪДЕ: Градска художествена галерия, Варна

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н