Акценти Към рубрика

Ритуални срещи на плажа 

 

Източник: Ritual Gatherings

След кратка пауза българското Черноморие отново ще е домакин на фестивала Ritual Gatherings. Този път локацията е плажът на устието на река Камчия, който ще бъде негов дом в рамките на 3 дни от 30 юни до 3 юли. Фестивалът събира музика, съвременно изкуство, опазване на природата, традиции и кухня, за да създаде едно голямо семейство от артисти и съмишленици, чието мото през 2022 г. е All of us. Together.

Предишните издания на фестивала се провеждаха на нос Червенка, а новата локация се намира до белите дюни на резерват „Камчия“, за които обаче организаторите ще положат специални грижи. Те започнаха с мащабно почистване на 11 юни, а за самото събитие защитената местност ще се обезопаси. Предвидено е да се наблегне и на минимализиране на отпадъка, както и обособяване на места за разделно изхвърляне на отпадъци.

Сцената ще бъде построена от дървен материал от шведския артист Филип Якобсон с помощта на FlipZurd Studio. Нейният спираловиден модел ще е същинско произведение на изкуството с размери от около 13 метра ширина и 5 височина, споделя авторът.

Източник: Ritual Gatherings

Поредицата Ritual Gatherings се ражда в Испания през 2015 г. и преди да дойде в България е успявал да обедини само малка част от компонентите, които организаторите Сандро Арабян и Фарис Аббас смятат за изграждащи културата - храна, музика, ритуали, изкуство и природа. Те поставят началото на големите събития именно тук през 2017 г., защото смятат, че родната сцена има нужда от подобен тип събитие. С годините инициативата им се разраства, приема все повече хора в семейството си и добавя нови елементи към програмата си. 

Първа плажна изложба у нас

За първи път български плаж ще бъде „засаден“ със съвременни произведения на изкуството. Благодарение на кураторът Мартина Йорданова над 20 артисти от 6 държави, сред които и България, ще могат да представят творбите си. Те ще включват скулптури, изобразително изкуство и инсталации.

Един от артистите, които ще вземат участие във фестивала тази година, е интердисциплинарната артистка и композитор Тине Сурел Ланге от Норвегия. В творбите си тя използва основно органичен материал и твори с фокус върху начина, по който възприемаме изкуството, слуха и цветовете. В портфолиото ѝ има произведения с 3D звук, звукова хореография и озвучаване на сценични продукции. За Ritual Gatherings тя е подготвила съвременна интерпретация на норвежки ритуал в мултимедиен формат и изпълнение на виола. 

 

Източник: Ritual Gatherings

Музиката обединява

Съществена роля в Ritual Gatherings има именно музиката. Миксът от стилове варира от електронна музика, през съвременен джаз, до соул и хаус. Програмата на фестивала включва изпълнители от световната сцена като The Foreigners, Crazy P, Axel Boman, Traumer, S.A.M., DJ Holographic, но дава поле за изява и на български изпълнители като Stephen Popov, Trombobby & C-mo, Ropotamo Live и Иван Шопов ft. Nikobo. Сред акцентите в музикалната програма са още диджеят Ihou и тандемът Trombobby & C-mo.  

DJ Holographic / Източник: Ritual Gatherings

Малко повече

Освен с готина музика Ritual Gatherings ще бъде изпълнен със съдържание, разделено в три части: форум за артисти и професионалисти в сферата на културата, „Ритуална вечеря“, която да сложи начало на близка връзка между творци, организатори и гости, и не на последно място – самият фестивал. 

За „Ритуалната вечеря“ тази година ще се погрижат готвачите Владислав Пенов и Филип Спасов. Под звездите на плажа те ще подготвят 5-степенно меню, което обещава да е на нивото на звезди "Мишлен", а цялата вечеря ще е с нулев отпадък и с продукти от местни производители, специално подбрани от ше готвачите.

Traumer / Източник: Ritual Gatherings

Ще има и разнообразни работилници, свързани с музика, изкуство. Поканени са и специалисти, които да обогатят познанията за екология, човешки права и междуполово равенство. Предвидена са още йога на плажа, както и занимания дори за най-малките членове на семейството на Ritual Gatherings. 

Важна част от философията, а и от името на фестивала, са ритуалните практики. Сцената ще стане техен храм и ритуали от няколко култури ще могат да се изпълнят на нея. Благодарение на създадените чрез събитието връзки, български традиционен ритуал ще бъде представен в Музея на живото изкуство в Рейкявик.

Повече за програмата на Ritual Gatherings, както и билети за събитието има на ritualgatherings.com, във Фейсбук и Инстаграм страницата му, както и в платформата Bilet.bg.

КОГА: 30 юни - 3 юли
КЪДЕ: Резерват "Камчия"Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н