Акценти Към рубрика

Сърцето на кварталаКогато наближи "Денят на София" на 17 септември, вече наостряме уши за превърналото се в чудесна традиция следващо издание на “КвАРТал Фестивал”, който за нас е по-добрият начин да почетем празника на града. Тази година тридневното събитие ще се проведе от 13 до 15 септември и ще затвори за колите и отвори за душите ни улиците "Веслец", между "Цар Симеон" и "Екзарх Йосиф" и самата ул. "Цар Симеон," между бул. "Мария Луиза" и "Сердика". Темата този път е сърцето на КвАРТал-а, а акцент ще са малките, но наситени точки в зоната, които ще се обединят, за да ни предложат да се изгубим из уютните улички на стара София. Ще има места, за които малцина са чували и такива, които не сме и очаквали да съществуват и ще видим как дори в магазинчетата за батерии, а защо не и в железариите може да се открие място за култура.Ще има програма за малки и големи: изложби, музика, дегустации, пиано концерт на улицата, ще се разлива шоколад, ще се правят кукли от хартия тип Тим Бъртън, ще се слушат грамофонни плочи, ще има уроци по суинг танци на паветата, турнири и какво ли още не.
Откриващото парти на фестивала ще е във фаталния петък 13-ти на кокетния ъгъл на French 75. Ще слушаме на DJ Valеntine, след 21:00 ч. Малко преди това ще открием изложбите в галерия Гешов (ул. “Сердика” 4) с опасните рисунки на Деян Янев и малко по-надолу в галерия Port.A (ул. “Триадица” 5А)– пърфромативната инсталация на живеещия в Ню Йоркбългарски художник Калоян Иванов. В рамките на трите дена от фестивала в галерията и на няколко други лоакции ще сепроведат пръфроманси с участието на публиката от Калоян.Втората важнамузикална вечер е в събота на 14-ти септември, където в галерия Port.A на ул. “Триадица” 5А ще се пренесем в друга стара къща за експериметналните музикални звуциот Ropotamo Coи live отPuma & Dolphin a.k.a. Nikko/ 1000 Names , с които в рамките на фестивала сме поканили берлинскиядиджей и продуцентNiklas Wandt, които ще слушаме след 23:00 ч.

 

И понеже фестивалът е три дена, неделя на 15 септември продължаваме със Sofia Graffiti Battle 4 на паркинг ,,Чупа чупс” на бул. Мария Луиза от 11:00 ч. чак до вечерта. Ще гостува топ звездата на графитите – холандския художник Nash от световноизвестните Love Letters Crew. Неделята ще продължи с историческия маршрут от Historical Routes Sofia, част от туровете на фестивала. Старт пред кафе-бар "1920" (бул. Мария Луиза" 60 на площад “Лъвов мост”) от 11:00 до 13:00 ч. Маршрутът минава през забележителни сгради и истории и не е за изпускане. Малко след него е и любимият ни еврейски тур из старата еврейска махала на КвАРТал-а, неделя точно в 16:30 ч. пред Синагогата. А ако искате да обиколите квартала,пренасочвайки вниманието си от очите и това, което виждате към другите ви сетива в трите дена от фестивала със завързани очи и опитните водачи от фондация “Синергия” ще се проведат “Тактилните разходки” със старт пред Банята (Музей за история на София) всеки ден точно в 14:30 ч. Не пропускайте опознаете сензитивно КвАРТал-а, да разберете накакво мирише, как звучи и какво крие от дръгат страна на сетивата.

В неделя ще се състои и финалното събитие нанай-голямата инсталация, с която българският художник, живeeщ в Америка ще напави с участието на публиакта точно в 18:00 ч. на площада пред Банята (Музей за история на София). След което ще се разтворим из малките улици на стара София за още музика, поезия, танци и последни летни дни. 

 

Повече информация за събитията и програмата тук на страницата на фестивала: https://www.facebook.com/kvARTal.kolektiv/или на страницата на КвАРТал-а:https://www.facebook.com/kvartal.festival/

ганизатор на КвАРТал фестивал е Арт Фондация ДОМА част от КвАРТал колектив.

 

КОГА: 13 - 15 СЕПТЕМВРИ
КЪДЕ: Културния квартал на София “КвАРТал”, разположен между четирите булеварда “Дондуков”, “Мария Луиза”, “Сливница” и “Васил Левски”. 


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н