Акценти Към рубрика

В СЪРЦЕВИНАТА НА ЕДНА ПРЕГРЪДКАРядко можем да проведем разговор за изкуство, без да споменем музите – митичните същества, които разпалват въображението и вдъхват живот на всякакви форми. Вдъхновението е като въздух за твореца и без него всяка дейност се лишава от смисъл. То идва неочаквано, но срещите с него са жадувани и мечтани. Има различни въплъщения, но всяка среща с него е като среща със стар приятел, дошъл отдалеч да разкаже нова история. Забележителната Ода Жон идва за първата си изложба в България, която ще бъде открита на 22 ноември и ще продължи месец и три седмици.
Авторката сама принава, че най-голямото ѝ вдъхновение са човешката душа и живота, това, което се случва с всички нас на тази земя. В своите картини тя създава собствен свят; реалност, пречупена през нейния поглед. Образите са отражение на заобикалящата ни природа – с нейната сила, обвита в нежност; привидно крехка, но агресивна, еротична и противоречива, но приковаваща вниманието със своя магнетизъм. Това разнообразие говори за дарбата на Жон да преследва света на подсъзнателното, на който сме подвластни всички ние.С деликатни, но уверени движения Жон създава герои и сюжети, чийто отпечатък дълго остава в съзнанието. Тя съзерцава света в деликатно мълчание, а после изобразява красотата в противоречивостта й. Такава е и „Прегръдката“ (“The Caress”) – монолитна скулптура, сътворена специално по повод първата голяма изложба в България. Вдъхновена от „Пиета“, вечният символ на майчината обич, „Прегръдката“ преживява редица трансформации в своето битие. Тя е завършена като тема с акварел, по-късно масло в няколко версии на мотива през 2012 г., а през 2016 г.  е изложена в Париж.  Две години по-късно „Прегръдката“ преживява нова трансформация, моделирана от глина и излята от бронз, светло патинирана, облята в светлина, „статуя, обляна в светлина, без име, без думи, без глас“, по думите на самата авторка.Интересното е, че целият този процес е уловен на лента. Операторът и режисьор Емил Христов и неговият екип проследяват създаването на скулптурата и заснемат документален филм. Самата лента е своеобразен кинематографичен образ на случващия се пластичен образ.

Скулптурата е сътворена като част от изложбата, но преди това ще бъде изложена на 5 специално подбрани от Жон места в България, в прегръдките на природата и далеч от градската шумотевица. На всяко от специално избраните пет места, за които поетапно ще се обявява информация в социалните мрежи, скулптурата ще остане в рамките на 3 до 4 седмици. Авторката споделя своето желание „Тази скулптурата, създадена с тази идея, с много обич и от цялата ми душа, да остане завинаги в България. И там, където намери своето място да не е затворена, а да вижда небето. Да живее между земята и небето.“

 Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н