Акценти Към рубрика

Широко затворени очи в “Серафим”


фотограф: Фелия Барух

Бавният живот е цяла концепция и бавната мода е част от него, като идеята ѝ е да се противопостави, но и да предложи алтернатива на проблема със свръх консумацията в модната индустрия. Интерактивната инсталация “Серафим” по идея и реализация на Вилияна Карушкова и Калина Павлова от малкия slow fashion бранд SEDDUM заедно с екип от Съюза на слепите в България, цели да насочи вниманието ни именно към това явление, разглеждайки го през призмата на духовните и материални човешки потребности и доколко и как те биват удовлетворени. "Серафим" е сред дебютите на фестивала за независим театър ACT и ще бъде показан през 2022 г. в  “Топлоцентрала” - новия център за съвременни изкуства.

За да влезете в лабиринта на “Серафим”, трябва да затворите очи и да настроите останалите си сетива към по-висока степен на чувствителност и да усетите, а не да видите, едно възможно решение на последствията от свръх консумацията в текстилната индустрия.


фотограф: Фелия Барух

Част от преживяването се състои в това зрителят да се превърне за 20 минути в незрящ, но усещащ, преминавайки с помощта на отделен водач между седем текстилни скулптури, скрити в мрака на инсталацията.

По този начин авторите на проекта предлагат възможни отговори в търсенето на баланса между възприятията, присъствието и начина, по който се свързваме. Затова избират инструмента на тъмнината и изкарват от уравнението правилно и грешно, налагането на чужди мнения и вероятността да бъде съден за избора си.

Авторите на това интерактивно преживяване, работещо с инструментите на съвременното изкуство, в началото на съществуването си изработват предимно костюми за танцови, театрални, музикални и филмови проекти, а постепенно екипът се обединява около идеята да популяризира устойчивата мода и отговорния начин на потребление с начинания като това.


фотограф: Фелия Барух

За “Серафим” към тях, освен представители от екипа на Съюза на слепите в България, се присъединяват Милен Апостолов като автор на музиката, фотографката Фелия Барух, както и моделът Анастасия Жовтодид и актрисата Анета Иванова, а графичният дизайн е поверен на Любомир Владов.

 

Откриване: 11 февруари 12 ч.
Лабиринтът ще бъде отворен за посетители от 11 до 20 февруари, със следния график:
11, 12 и 13 февруари от 12 до 20 ч.
16 и 17 февруари от 16 до 20 ч.
18, 19 и 20 февруари от 12 до 20 ч.
Преминаването на всеки посетител отнема около 20 минути.
Къде: ТОПЛОЦЕНТРАЛА - регионален център за съвременни изкуства
Вход: 10 лв.
Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н